NEW YORK - Van de geplaatste spelers die dinsdag vroeg in actie kwamen op Flushing Meadow heeft Jo-Wilfried Tsonga gemakkelijk de tweede ronde van de US Open bereikt. De Fransman was oppermachtig tegen de Amerikaan Chase Buchanan, die het tennistoernooi in New York op een wildcard was binnengekomen.

De Rus Igor Andrejev daarentegen faalde volkomen in zijn openingspartij. Hij had helemaal niets in te brengen tegen de Amerikaanse qualifier Jesse Witten.

Andrejev haalde vorig jaar nota bene nog de vierde ronde en ging er toen uit tegen ene Roger Federer, maar was wel dicht bij een sensatie. Hij was pas de tweede speler die de Zwitser tijdens diens zegetocht in de Big Apple, die nu al 35 partijen duurt, tot een vijfsetter dwong.

Witten

Witten, als collegestudent een talent nu een vaste gast in het challengercircuit, had maling aan reputatie. De 26-jarige verrassing uit Florida gunde zijn opponent, die zich zichtbaar ergerde aan de eigen onmacht, slechts zes games: 6-4 6-0 6-2.

''Dit is mijn eerste ATP-zege in al die jaren'', jubelde Witten. ''De laatste weken speelde ik al aardig goed. Ik weet ook niet waarom, maar ik ben wel van plan ermee door te gaan."

"Ik had er drie partijen in de kwalificatie opzitten en voel me op mijn gemak op een achterafbaan. Ik was ook helemaal niet zenuwachtig. Dat hielp enorme bij die vlotte start.''

Tsonga

Tsonga, zevende op de voorkeurslijst van de organisatie, was zo klaar met Buchanan, die in drie sets drie games was gegund. De 24-jarige publiekspeler uit Le Mans had de eerste set na 23 minuten binnen en verdeed in de volgende zijn tijd evenmin. In no time stond er 6-0 6-2 6-1 op het scorebord.

Zijn 18-jarige tegenstander, Amerikaans kampioen in deze leeftijdsgroep, kon slechts deemoedig vaststellen dat hij nog veel tekortkomingen heeft in vergelijking met de Fransman, kracht bijvoorbeeld maar ook kwaliteit.

Verwachting

''Ik had geen idee wat ik kon verwachten'', zei Tsonga over de onbekende Amerikaan aan de overzijde van het net. ''Reden dus om erg goed op te letten. Ik kan me namelijk nog heel goed herinneren dat ik, toen ik jong was en zijn ranking had, ervan overtuigd was dat ik iedere tennisser ter wereld aan kon.''

In de tweede ronde staat hij tegenover de Fin Jarkko Nieminen. ''Best lastig. Hij komt net terug van een blessure en wil dus heel graag iets laten zien.''