LUIK - André Greipel heeft dinsdag de vierde etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De langste rit van deze Vuelta liep van Venlo naar Luik over 225 kilometer en eindigde in een chaos door een enorme valpartij op zo'n twee kilometer van de streep.

Voor in het peloton gleed een renner onderuit op het natte wegdek waarna een een grote groep tegen de grond kwakte. Een handvol renners mocht vervolgens sprinten om de dagzege.

De Duitser Greipel had geen enkele moeite dat gevecht te winnen. De Belg Wouter Weylandt eindigde als tweede.

Cancellara

Onder de slachtoffers van de valpartij bevonden zich de Zwitser klassementsleider Fabian Cancellara en de Spaanse favoriet voor de eindzege Alejandro Valverde. Veel renners kwamen uiteindelijk gehavend over de streep.

Cancellara kreeg, net als de rest van het opgehouden peloton, dezelfde tijd achter zijn naam en trok later de leiderstrui weer aan. Lars Boom uit de Rabobankploeg veroverde de bergtrui.

Luik

In Luik kwam een einde aan het uitstapje van de Vuelta naar de lage landen. Zaterdag begon de Ronde van Spanje in Assen. Dinsdag verliet het peloton bij Sint Geertruid Nederland.

Vanuit Luik vliegen de renners en volgers naar Spanje waar Tarragona donderdag startplaats is van de vijfde etappe. Woensdag is een rustdag.

Lees alles over de Vuelta op onze special

Greipel wint Vueltarit