ZWOLLE - Aan het eind was alles weer goed. De stress was weg en India verslagen met 3-0. Het Nederlands tennisteam speelt in opnieuw in de wereldgroep van de Daviscup.

De klus werd geklaard door Martin Verkerk en Sjeng Schalken in de eerste enkelspelen vrijdag en het gelegenheidskoppel Verkerk/John van Lottum zaterdag in het dubbelspel. Het oranjeduo zonder ervaring won met 4-6 7-5 7-5 6-4.

Donderdag wordt in Londen een groot tennisland als tegenstander voor de eerste ronde uit de koker getrokken voor een uit- of een thuiswedstrijd in februari. Wie het zal zijn, interesseerde het dolblije Daviscupteam in Zwolle nog geen zier.

In het promotie-/degradatieduel in de IJsselhal te Zwolle mocht tegenstander India geen probleem zijn. Oranje trad aan met vier spelers uit de top-75 van de wereld. India had niemand in de top-250. De enige tennisser van kaliber heette Mahesh Bhupathi, een gereputeerd dubbelaar, maar meer ook niet.

Bupathi heeft op -jarige leeftijd zijn beste tennistijd gehad, bleek in Zwolle.Anders had hij met Rohan Bopanna niet verloren van Verkerk en Van Lottum. De in de Daviscup weinig ervaren Nederlanders hadden als dubbel alleen een niet afgemaakt (regen)partijtje in de Nederlandse competitie voor Hilverheide op hun conduitestaat staan.

Verkerk zou eerst dubbelen met Raemon Sluiter. De Rotterdammer besliste dat hij niet kon ontbreken bij de begrafenis van zijn manager Cees van Veen. Van Lottum, de vierde man, kreeg het vertrouwen van captain Tjerk Bogtstra als vervanger. De ervaren Sjeng Schalken was een meer voor de hand liggende optie. Bogtstra dreef zijn eigen zin door, op basis van wat hij waarnam tijdens de trainingen. De captain besloot zaterdagmorgen ook Verkerk te laten staan. De Alphenaar stond vrijdag 4 uur 35 minuten op de baan in het uiterst moeizaam gewonnen enkelspel tegen Bopanna en kwam behoorlijk stijf uit zijn hotelbed. "Die partij zat nog in mijn benen maar ik was fit genoeg om het dubbel te kunnen spelen", zei Verkerk. Bogtstra liet zijn internationals groeien voor eigen publiek en groeien deden ze. De eerste set verloren ze met 4-6. Van Lottum leverde in de zevende game zijn opslag in.

De tweede set liep zonder breekpunten naar 6-5 voor Nederland. Bhupathi kon gelijk trekken, voelde het publiek onrustiger en luidruchtiger worden en leverde in op het tweede breekpunt: 7-5. Het was de ommekeer in de wedstrijd, waarin India een klein beetje de overhand had. Verkerk en Van Lottum gingen steeds beter spelen. Vooral de invaller groeide naar grote hoogte. Hij protesteerde niet, hij miste geen volley en propte al zijn temperament in zijn tennis.

In de derde set gebeurde precies hetzelfde als in de tweede. Weer 6-5 voor Nederland, weer knikten de knieën van de ervaren Bhupathi. Hij stond 40-15 voor, maar liet de winst toch glippen. "We hadden toen al het gevoel dat we niet meer konden verliezen", zei Van Lottum later. De vierde set was weer een kopie van de derde, met als verschil dat bij 5-4 voor Nederland Bopanna ten onder ging.

Het Indiase team berustte. Bhupathi klaagde niet over het publiek. "Men klapte tenminste voor mooie punten van ons", zei hij. Captain Ramesh Krisjhnan rekende vooraf op een nederlaag. "Als ongeplaatst land krijg je altijd een sterke tegenstander, zoals Nederland. Nu moesten we ook nog een uitwedstrijd spelen, dus het was voor ons een kansloze zaak."

John van Lottum was trots op de Nederlandse prestatie als lid van een hecht team. "Ze spelen het volkslied voor je. Je mag thuis voor de Daviscup spelen, daar krijg je kippenvel van. Als je dan niet je beste tennis naar boven haalt... We hebben supergoed gespeeld."