LIVERPOOL - John Heitinga (25) zet zijn loopbaan voort bij de Engelse voetbalclub Everton. De Nederlandse international bereikte dinsdag vlak voor het sluiten van de transferperiode overeenstemming met de club uit de Premier League.

Heitinga's werkgever Atletico Madrid en Everton waren eerder al akkoord over de transfersom, die in eerste instantie 6 miljoen pond (6,8 miljoen euro) bedraagt en kan oplopen tot 7 miljoen pond.

Heitinga ondertekende een contract voor vijf jaar, meldde Everton dinsdag op de website.

Heintinga meldde zich dinsdag op Goodison Park voor de afrondende onderhandelingen. De oud-Ajacied, in de zomer van 2008 naar Atletico Madrid verkast, leek in eerste instantie weinig trek te hebben om Spanje te verlaten.

Nederlands elftal

Hij meldt zich later pas bij het Nederlands elftal, dat dinsdagmiddag in Noordwijk bijeenkwam voor de oefenwedstrijd op zaterdag tegen Japan en de laatste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Schotland, woensdag in Glasgow. 

De verdediger spreekt tegenover De Telegraaf zijn verbazing uit over het alsnog rondkomen van de deal. ''Ongelooflijk, gisteren leek het nog afgeblazen, maar vanochtend was alles compleet.''