WINDSOR - Springruiter Albert Zoer heeft bij de Europese kampioenschappen zondag in Windsor de bronzen medaille gewonnen. De Nederlander behaalde het succes met zijn paard Okidoki.

Als de Drent in zijn laatste ronde foutloos was gebleven had hij goud gehad. Zoer maakte echter een fout op de eerste hindernis.

Het goud ging daardoor naar de Fransman Kevin Staut met Kraque Boom Bois Margot. Zilver was voor de Duitser Carsten-Otto Nagel, met Corradine.

De EK in Engeland is desondanks ongekend succesvol verlopen voor Nederland. Eerder waren er al drie gouden, twee zilveren en een bronzen medaille in de dressuur.

Gelaten

Voor Zoer is het zijn beste individuele prestatie tot nu toe. Wel werd hij met Okidoki én de equipe al eens wereldkampioen (2006) en Europees kampioen (2007).

Zoer reageerde gelaten op zijn misser bij de eerste hindernis. ''Het kan gebeuren. Misschien had ik nog net niet het juiste ritme te pakken. Verder kan ik alleen maar zeggen dat Okidoki dit toernooi geweldig heeft gesprongen.''

Hij had zich door de snelle misser niet uit balans laten brengen. Zoer: ''Het is dan een kwestie van rustig blijven en dat is me gelukt. Ik wist dat er nog een medaille te winnen was en die hebben we eruit gesleept.''

Kanshebber

Vorig jaar won Zoer, nota bene met zijn 'tweede' paard Sam de CHIO's van Rotterdam en Aken. Hij gold met Okidoki als kanshebber voor een medaille bij de Olympische Spelen van Hongkong, maar daar ontbrak Zoer omdat hij kort voor vertrek een been brak.

Dit seizoen herstelde hij zich. Eerder dit jaar veroverde hij brons bij de wereldbekerfinale in Las Vegas, ook met Okidoki.

Hij is na Antoon Ebben, Jos Lansink (2x) en Jeroen Dubbeldam de vierde Nederlander die brons veroverd op een EK. De enige die ooit goud won was Johan Heins, in 1977 met Seven Valleys.