ROTTERDAM - Judoka Henk Grol heeft zondagmiddag op de wereldkampioenschappen in Rotterdam de zilveren medaille veroverd.

De nummer drie van de laatste Olympische Spelen was allesbehalve fit, maar verbeet de pijn aan zijn gekwetste knie tot en met de finale, waarin Maxim Rakov uit Kazachstan uiteindelijk te sterk bleek

De 24-jarige Grol had de zesde Nederlandse wereldkampioen in het mannenjudo kunnen worden.

Anton Geesink (1961, 1965), Wim Ruska (1967, 1971), Guillaume Elmont (2005), Dennis van der Geest (2005), Ruben Houkes (2007) gaven de in Veendam geboren krachtpatser het goede voorbeeld.

Teleurgesteld

Grol, die vier weken geleden nog een knieband scheurde, kreeg de bijna 7.000 dolenthousiaste toeschouwers in Sportpaleis Ahoy de hele zondag op de banken.

Hij besloot pas vorige week toch aan de WK deel te nemen. ''Want het blijft judo, dus ik heb altijd een kans'', stelde hij.

Grol was na afloop teleurgesteld over het resultaat tegen Rakov. ''Het is een jongen van wie ik niet mag verliezen. Het is dom als je de partij zo verliest'', keek de judoka terug op de beslissende aanval van zijn tegenstander.

Vierde plaats

De Nederlandse judoploeg heeft de wereldkampioenschappen uiteindelijk afgesloten met de vierde plaats in het medailleklassement. Marhinde Verkerk (-78 kg) won goud. Naast Grol won ook Elisabeth Willeboordse (-63 kg) een zilveren plak.

De judoka's uit Japan presteerden met drie gouden, één zilveren en drie bronzen medailles het beste. Zuid-Korea won tweemaal goud en driemaal brons.

Frankrijk presteerde met twee gouden plakken en een bronzen medaille ook beter dan de Nederlandse ploeg, die twee jaar geleden tijdens de WK in Rio de Janeiro eenmaal goud en driemaal brons won.

Wereldtitel

Judoka Teddy Riner heeft zondag zijn wereldtitel in de klasse boven 100 kilogram geprolongeerd. De boomlange Fransman (2,04 meter) bleef in de eindstrijd Oscar Bryson uit Cuba de baas.

Het brons ging naar Abdoello Tangrijev uit Oezbekistan en Marius Paskevicijus uit Litouwen. Grim Vuijsters werd al in de tweede ronde uitgeschakeld.

Wen Tong won de gouden medaille in de zwaarste gewichtsklasse bij de vrouwen. De Chinese versloeg de Britse Karina Bryant in de finale. De Duitse Franziska Konitz en Turkse Gulsah Kocaturk eindigden als derde. Carola Uilenhoed overleefde de tweede ronde niet.