WINDSOR - Dressuurruiter Edward Gal heeft zaterdagavond bij de Europese kampioenschappen in Windsor de titel veroverd in de kür, één van de koningsnummers van het evenement.

De ruiter uit Harskamp kwam met de onnavolgbare hengst Moorlands Totilas tot een score van 90,750. Hij is daarmee de eerste in de wereld die boven de negentig procent uitkomt.

Nederland behaalde een ongekend resultaat in het koningsnummer. Adelinde Cornelissen werd met Parzival tweede, Anky van Grunsven werd met Salinero derde.

Voor Gal was het zijn eerste individuele titel op een internationaal kampioenschap. Eerder in de week behaalde hij wel al goud op het EK in de landenwedstrijd.

Dressuur

Nederland heeft op het EK in Windsor alle gouden medailles in de dressuur gewonnen. Dat gebeurde niet eerder. Woensdag was er de Europese titel in de landenwedstrijd, donderdag was Cornelissen de beste in de Grand Prix Special.

In de Special was er ook nog eens zilver voor Gal. De enige medaille die Nederland in Windsor miste was brons in de GPS.

Gal zei zich amper te realiseren wat hij meemaakt. ''Tot voor kort geloofde ik niet dat er een paard zou bestaan met zoveel kwaliteiten als Totilas. Het is echt geweldig. Ik weet nog niet altijd precies hoe hij reageert op de omstandigheden. Daarom gaat er soms ook wel eens wat mis. Maar in principe kan het paard alles. En ik denk dat hij alleen nog maar beter kan worden.''

Van Grunsven

Van Grunsven was de titelverdedigster en ook zij leverde één van haar beste prestaties ooit. Maar sinds de Olympische Spelen van Hongkong in 2008, waar ze won met Salinero, zijn er twee combinaties gekomen die nog beter zijn.

''Toch ben ik blij'', zei ze in Windsor. ''Het gaat gewoon goed. Ik ben nog niet klaar en Salinero is nog niet klaar. We zijn dan nu derde, maar wel met een heel goed gevoel.''