ALKMAAR - AZ heeft zich met de vierde zege op rij weer aan de top van de eredivisie gemeld. De Alkmaarders versloegen Willem II zaterdag met 2-1 en gaan daardoor de interlandperiode in met twaalf punten uit vijf duels.

Die wedstrijden konden trainer Ronald Koeman echter nog niet precies vertellen waar zijn ploeg staat met het oog op het aanstaande avontuur in de Champions League. Koeman kan na het eerste blok competitiewedstrijden in elk geval wel concluderen dat het in aanvallend opzicht goed zit met zijn ploeg.

Met Moussa Dembélé en Mounir El Hamdaoui heeft AZ twee spitsen die in hun eentje in staat zijn een wedstrijd te beslissen. Koeman zal opgelucht ademhalen als de transferperiode dinsdagavond voorbij is en Dembélé en El Hamdaoui nog steeds in Alkmaar voetballen.

Echt zorgen maakt de oefenmeester zich echter niet, want concrete interesse in de twee spitsen bleef de voorbije weken uit.

Dembélé

Dembélé en El Hamdaoui konden zich zaterdag tegen de wankele defensie van Willem II weer behoorlijk uitleven. In een wervelend eerste kwartier verschenen de Alkmaarders al drie keer alleen voor doelman Maikel Aerts.

De Tilburgse keeper kon één keer redding brengen omdat El Hamdaoui te lang treuzelde, even daarvoor had de Marokkaanse topscorer de bal op de lat geschoten. Aerts was wel kansloos toen Brett Holman een gekraakt schot van El Hamdaoui voor zijn voeten kreeg: 1-0.

Tegenstand

AZ maakte echter de fout door vanwege het gebrek aan tegenstand de scherpte uit het eerste kwartier wat te verliezen. Dat overkwam de landskampioen eerder dit seizoen ook al in de thuiswedstrijd tegen Sparta. Willem II profiteerde dankbaar.

Halverwege de eerste helft bracht Sergio Zijler de Tilburgers verrassend langszij door een kopbal van Frank Demouge vlak voor de doellijn handig van richting te veranderen (1-1).

AZ herstelde de verhoudingen echter binnen zestig seconden door in een redelijk identieke situatie ook te scoren. De kopbal kwam van Kew Jaliens, de beheerste afronding van Héctor Moreno (2-1).

Martens

De Alkmaarders slaagden er echter niet in om het hoge niveau uit het begin van de wedstrijd weer te halen. De creativiteit op het middenveld van AZ moet vooral komen van Maarten Martens, maar de Belgische stilist bleef redelijk onzichtbaar.

Willem II toonde zaterdag ook weer aan dat de defensie van de Alkmaarders nog niet zo stevig staat als vorig seizoen. Gerson Sheotahul en Demouge kregen in de tweede helft kansen op de gelijkmaker, maar zij misten.