ASSEN - Fabian Cancellara heeft zaterdag in Assen de eerste etappe van de Ronde van Spanje, een tijdrit over 4,8 kilometer, gewonnen. De Zwitser uit de ploeg Saxo Bank legde de chronorit af in 5 minuten en 20 seconden. Hij hield de Belg Tom Boonen 9 seconden achter zich.

Jens Mouris van Vacansoleil was op de vierde plaats de beste Nederlander. Hij gaf 14 tellen toe. De Spaanse favoriet Alejandro Valverde moest genoegen nemen met de negende plaats, op 18 seconden van Cancellara.

De Zwitserse specialist was vooraf niet al te optimistisch over zijn kansen. ''Ik heb de afgelopen weken alleen getraind, terwijl renners als Tom Boonen en Tyler Farrar de Eneco Tour hebben gereden."

Indrukwekkend

"Ik wist niet precies hoe de vorm was.'' De ambiance vond Cancellara indrukwekkend.

''Ik zag die duizenden mensen op de tribune en dacht: dit is een geweldige arena om je sport te beoefenen. Ik heb hard gefietst, maar ik ging natuurlijk niet zo snel als Valentino Rossi.''

De openingsetappe van de Vuelta werd verreden op het TT-Circuit, waar zich ruim 40.000 toeschouwers hadden verzameld. Zondag rijdt het peloton van Assen naar Emmen.

Lees alles over de Vuelta op onze special