LAHTI - De Nederlandse voetbalsters hebben zich zaterdag verrassend geplaatst voor de kwartfinales van het Europees kampioenschap in Finland. In het laatste groepsduel won Oranje, dat debuteert op het titeltoernooi, tegen alle verhoudingen in met 2-1 van het sterke Denemarken.

Bij rust stond het nog gelijk: 0-0. Voor Nederland scoorden Sylvia Smit en Manon Melis. Johanna Rasmussen was verantwoordelijk voor de enige Deense treffer.

Het was pas de tweede keer in zeventien duels dat Nederland won van Denemarken, de nummer zes van de wereld. De formatie van bondscoach Vera Pauw staat zelf op de 17e plaats.

Geurts

Doelvrouw Loes Geurts hield Oranje in de eerste helft overeind. De keepster van AZ moest na een paar minuten al ingrijpen toen de Deense Nadia Nadim alleen voor haar opdook.

Na ruim een half uur ontstond de tweede grote kans voor Denemarken na een fout van verdedigster Dyanne Bito. Rasmussen kon vrij inschieten, maar Geurts stak in een reflex haar been uit en hield haar doel schoon.

Vrije trap

Met bondscoach Pauw zenuwachtig schreeuwend langs de lijn kregen de Deensen vlak voor rust nog een mogelijkheid. Niemand stak echter zijn voet uit bij de vrije trap die vlak voor het doel langs zeilde.

Nederland, dat van tevoren door de Deense bondscoach gevreesd werd vanwege de gevaarlijke counters, kreeg in de eerste helft welgeteld een goede kans. Melis zette voor, maar Kirsten van de Ven kreeg haar voet niet goed tegen de bal aan.

Middenveld

Na de pauze koos de Deense coach met een wissel voor wat meer zekerheid op het middenveld. Pauw haalde Chantal de Ridder eruit en zette Karin Stevens in de spits. Nederland kreeg wat meer grip op de wedstrijd, die zich tot dan toe vooral had afgespeeld voor het Nederlandse doel.

Een klein kwartier na de pauze viel het eerste Nederlandse doelpunt. Heerenveen-speelster Smit krulde de bal fraai om de Deense doelvrouw heen. Nog geen tien minuten daarna (66e) kapte Melis knap twee verdedigsters uit en schoot via de binnenkant paal de tweede Oranje-treffer binnen.

Rasmussen

Rasmussen maakte in de 71e minuut, na wederom een verdedigende fout van Bito, de aansluitingstreffer. Het was het sein voor een Deens aanvalsoffensief. Geurts en haar verdediging beleefden nog wat benauwde slotminuten, maar de 2-1 bleef gehandhaafd.

Nederland eindigde als tweede in groep A en weet zondag wie de tegenstander in de kwartfinales wordt.