RUNGSTED - Lobke Berkhout en Lisa Westerhof zijn zaterdag voor de kust van de Deense plaats Rungsted wereldkampioen geworden in de 470-klasse.

De Nederlandse zeilsters, die aan het begin staan van de lange voorbereiding op de Olympische Spelen van 2012 in Londen, stonden in de afsluitende medal race hun leidende positie niet meer af. Ze wonnen die zelfs overtuigend.

Stuurvrouw Westerhof en Berkhout hoefden in de laatste wedstrijd van het titeltoernooi alleen nog rekening te houden met de Spaanse jeugdwereldkampioenen Tara Pecheco en Berta Belanzos.

Talentvol

''Talentvolle meisjes'', zei Berkhout. ''Die wilden we controleren''. De omstandigheden waren, niet voor het eerst in Denemarken, wisselend en moeilijk.

Voor de medal race werd de 470-vloot verrast door een enorme regenbui met veel wind. Die viel even later helemaal weg om vlak voor de start toch weer op te steken.

Wind

''We konden onze settings nog net aanpassen aan meer wind. Een goede keus en een enorm voordeel. We hadden zoveel snelheid dat onze voorsprong steeds groter werd'', legde Berkhout uit.

Het was de logische afsluiting van een goed toernooi, dat volgens haar gekenmerkt werd door een zeer stabiele serie. ''Elke race wisten we binnen de top vijf te finishen. Alleen twee dagen geleden werden we door materiaalpech een keer achtste.''

Team

De Noord-Hollandse zeilster, die met Marcelien de Koning vorig jaar in China olympisch zilver veroverde, heeft in korte tijd bewezen ook met de Scheveningse Westerhof aan het roer een uitstekend team te vormen.

''Ik zit al acht jaar in deze boot, Lisa al tien jaar. We bulken van de ervaring, hebben een rugzak vol. We zijn snel ingespeeld geraakt. Maar er valt nog veel te verbeteren in de communicatie, de taakverdeling, de tactiek, maar een constante serie als dit WK biedt natuurlijk erg veel perspectief.''

Poolshoogte

Westerhof en Berkhout gaan binnenkort in Weymouth, waar in 2012 het zeiltoernooi is, voor het eerst poolshoogte nemen op de olympische wedstrijdbaan. ''Niet om denderende resultaten te varen, maar om te kijken hoe het er daar op zee uitziet. De voorspelling is dat er altijd wel wind staat'', aldus Berkhout.

''Maar we hebben hier bewezen prima met wisselende omstandigheden overweg te kunnen, zelfs met stromingen waar ook volgens de lokale Deense kenners geen peil op te trekken valt.''