AMSTELVEEN - Herman Kruis heeft zijn eerste prijs als bondscoach van de Nederlandse hockeysters binnen. De opvolger van Marc Lammers won zaterdag met Oranje in de finale van het Europees kampioenschap met 3-2 van Duitsland.

Marilyn Agliotti maakte zes minuten voor tijd de winnende treffer. Kruis eindigde in juli met Oranje als derde bij de Champions Trophy.

Bij het vorige EK, twee jaar geleden in Manchester, speelden beide landen ook de finale. Destijds won Duitsland met 2-0 van Oranje. Het was voor Nederland de zevende Europese titel uit de geschiedenis.

Geen moeite

Voor de selectie van Kruis begon het EK eigenlijk pas in de finale. In de drie groepswedstrijden kende de olympisch kampioen geen enkele moeite met Azerbeidzjan (10-0), Engeland (5-0) en Rusland (9-0).

Ook Spanje kon in de halve eindstrijd geen enkele weerstand bieden aan het elftal van Herman Kruis (5-1).

Favoriet

Met een doelsaldo van 29-1 startte Oranje zaterdag als duidelijke favoriet. Duitsland speelde tot dusverre minder overtuigend en had in de halve eindstrijd tegen Engeland zelfs een verlenging nodig om door te gaan.

Duitsland nam echter verrassend de leiding. Maike Stöckel passeerde keepster Floortje Engels in de elfde minuut. Het was de eerste keer dat Nederland dit EK op achterstand kwam. Het duurde even voordat Oranje die klap verwerkt had.

Veldoverwicht

Lidewij Welten hielp Oranje na twintig minuten langszij. De aanvalster van Den Bosch zette de aanval aan de linkerkant van het veld zelf op en kreeg de bal daarna bij toeval voor haar stick.

Nederland ging daarna door en wist het duidelijke veldoverwicht in de score uit te drukken. Marilyn Agliotti scoorde.

Niet uitbreiden

In tegenstelling tot de vorige wedstrijden slaagde Nederland er niet in de score verder uit te breiden. Nederland mocht geen enkele keer aanleggen voor een strafcorner. Duitsland wel, in totaal vier keer. Nina Hasselmann maakte bij de vierde poging gelijk: 2-2.

Na rust was Nederland de betere ploeg, al bleef Duitsland via uitvallen gevaarlijk. De verdiende winnende treffer voor het thuisland viel zes minuten voor tijd. Agliotti stond op de juiste plaats om Yvonne Frank van dichtbij te passeren: 3-2.