ASSEN - Met de Spaanse wielrenner Alejandro Valverde als favoriet begint de Ronde van Spanje zaterdag met een korte tijdrit op het TT-Circuit van Assen.

De start in Drenthe is geïnitieerd door de vorig jaar overleden bestuurder Relus ter Beek. Zondag wordt hij geëerd als het peloton langs zijn graf in Witteveen fietst.

Vier dagen is de Vuelta op Nederlands grondgebied. Na de finish dinsdag in het Belgische Luik, verhuist de karavaan, grotendeels per vliegtuig, naar Spanje.

Daar zal de strijd om het klassement pas echt losbarsten. Valverde, geweerd uit de Ronde van Frankrijk wegens een dopingstraf in Italië waar de Tour één dag passeerde, wordt algemeen beschouwd als de te kloppen renner.

Verwachte concurrenten zijn onder anderen de Australiër Cadel Evans, de Spanjaard Samuel Sanchez, de Italiaan Ivan Basso en de Luxemburger Andy Schleck.

Gesink

De Nederlander Robert Gesink keert terug in een grote ronde na zijn val in de Tour. De kopman van Rabobank werd vorig jaar bij zijn debuut in de Vuelta zevende.

Lees alles over de Vuelta op onze special