KERKRADE - Met een prachtig afstandsschot bezorgde Santi Kolk het geplaagde Vitesse vrijdagavond in het Parkstad Limburg Stadion de eerste zege van het seizoen: 4-3.

In een vermakelijk duel gaf Roda JC in de slotfase een voorsprong van 3-2 onnodig uit handen. Vitesse was uiterst efficiënt: vier kansen, vier treffers.

De Arnhemmers openden spectaculair. Al na twintig tellen kon trainer Theo Bos juichend uit zijn dug-out sprinten.

Het aanvalsduo Santi Kolk en Lasse Nilsson slalomde met speels gemak door het hart van de Kerkraadse defensie, waarna de Zweed de bal in het doel schoof.

Inhaalrace

De valse start noopte Roda JC meteen tot een inhaalrace. Vitesse kwam onder druk te staan en mocht doelman Piet Velthuizen bedanken dat de voorsprong een half uurtje op het scorebord bleef staan.

De keeper haalde met zijn voet een inzet van Anouar Hadouir van de lijn weg en ranselde een schot van Edwin Linssen uit het doel. De gelijkmaker viel in de 28ste minuut en kwam van de voet van Mads Junker.

Op slag van rust sloegen de Arnhemmers echter opnieuw toe. Kolk soleerde naar de achterlijn en gaf de bal op maat voor de inlopende Nickey Hofs: 1-2. Tot frustratie van Vitesse hield de voorsprong opnieuw niet lang stand. Junker gaf de bal scherp voor, Velthuizen greep mis en via het been van verdediger Frank van der Struijk verdween de bal in het lege doel: 2-2.

Voorsprong Roda

Roda JC drukte door en kwam vlak daarna op voorsprong, uit een fraaie volley van Anouar Haddouir. Nu moest Vitesse op jacht om de achterstand weg te werken. Trainer Theo Bos offerde een verdediger op voor een aanvaller en werd daarvoor beloond door invaller Sinan Kaloglu, die klungelig verdedigen van Addo koelbloedig afstrafte (3-3). Kolk bezorgde Vitesse alsnog de drie punten.

Voor Roda JC waren de druiven zuur, zeker omdat de Limburgers in de slotfase tevergeefs een strafschop claimden (Velthuizen torpedeerde invaller Morten Skoubo), en Kah (zijnet) en Hadouir (onderkant lat) verzuimden om de zege van Roda JC veilig te stellen.