AMSTELVEEN - De Nederlandse hockeyers zijn er in het eerste toernooi na de teleurstellend verlopen Olympische Spelen opnieuw niet in geslaagd de finale te halen.

Onder leiding van de nieuwe bondscoach Michel van den Heuvel verloor Oranje vrijdag in de halve eindstrijd van het Europees kampioenschap in Amstelveen met 2-1 van Engeland.

Ashley Jackson maakte in de laatste minuut van de verlenging het beslissende doelpunt.

Het duel in het Wagener Stadion in Amstelveen was vrijdag vooral een confrontatie tussen strafcornerspecialisten Taeke Taekema en Ashley Jackson.

Taekema maakte in de poulewedstrijden zeven doelpunten, allemaal uit strafcorners. Jackson, in Nederland spelend bij HGC, kwam tot vijf doelpunten (drie strafcorners).

Spanje

De finale gaat zondag tussen Engeland en Duitsland. De Duitsers versloegen in de halve finale Spanje met 2-1.

Nederland en Spanje, die zondag om het brons spelen, troffen elkaar twee jaar geleden tijdens het EK in Manchester nog in de finale.

Moeite met scoren

Taekema haalde woensdag in het afsluitende groepsduel tegen Frankrijk, met vier doelpunten uit vier strafcorners, nog een score van 100 procent. Tegen Engeland had de verdediger van Amsterdam aanzienlijk meer moeite om te scoren.

Pas na de negende strafcorner, ver in de tweede helft was het raak: 1-1. Bij de vorige acht strafcorners redde doelman James Fair de meeste keren knap. Ook mislukten twee strafcorners van Oranje volledig.

Met zijn doelpunt maakte Taekema een kort voor de rust opgelopen achterstand ongedaan. James Tindall scoorde met een knappe backhand.

Verlenging

Na de gelijkmaker van Taekema wisten beide ploegen in de reguliere speeltijd niet meer te scoren. Engeland was in de verlenging de betere ploeg en kreeg de beste kansen. Een strafballenserie leek nabij, totdat Jackson in de laatste minuut alsnog de 'golden goal' maakte.

Met de finaleplaats liggen de Britten ver voor op schema. De Engelse hockeyers hebben de aandacht gericht op de Olympische Spelen van 2012 in Londen. De nummer vijf van het vorige EK overtuigde in de groepsfase en bleef olympisch- en wereldkampioen Duitsland op basis van doelsaldo verrassend voor.

Duitsland ontsnapte zelfs tegen de Engelsen, door in de onderlinge wedstrijd de slotfase terug te komen van een achterstand van 4-2. Tegen Nederland kreeg het goede optreden van de Britten een mooi vervolg.

Het kwam in het verleden niet vaak voor dat Oranje ontbrak in de finale van een Europees kampioenschap. Van de tot dit toernooi elf EK's bereikte het Nederlandse team negen maal de eindstrijd. Alleen in 1974 en 2003 werd de finale zonder Oranje gespeeld, en nu dus weer.