KUALA LUMPUR - Het Nederlands mannenhockeyteam lijkt voorbij het dieptepunt in het zeslandentoernooi in het Maleisische Kuala Lumpur. Na nederlagen tegen Pakistan en Nieuw-Zeeland speelde Oranje maandag met 4-4 gelijk tegen het sterke Australië.

Er zat weer beleving in Oranje, dat komende maand in Maleisië de wereldtitel verdedigt en als voorbereiding dit toernooi speelt. De ploeg hockeyde gretiger en duidelijk beter dan in de voorgaande twee duels. Vooral het verlies tegen het middelmatige Nieuw-Zeeland was hard aangekomen.

Bondscoach Joost Bellaart had het team op een paar plaatsen gewijzigd. Bram Lomans was voldoende hersteld van een liesblessure en verving Taeke Taekema in de basis. Verder schoof Diederik van Weel op naar de positie linksachter en speelde Jeroen Delmee voorstopper.

De verschuivingen kwamen Oranje ten goede. In de eerste minuut knalde Remco van Wijk al een bal op de paal. Vliegende wissel Ronald Brouwer miste kort daarna een grote kans. Australië kwam na minuten op voorsprong door een rake strafcorner van Matthew Smith. Karel Klaver bracht vijf minuten later Nederland langszij.

Lomans

Australië liep dankzij treffers van Taylor en Dwyer uit naar -1. Toen was het tijd voor de strafcorner van specialist Bram Lomans. Tegen Nieuw-Zeeland en Pakistan liet met name Taeke Taekema talrijke korte hoekslagen onbenut, Lomans ramde zijn eerste in het toernooi meteen hard in de bovenhoek. Daarna zorgde Teun de Nooijer in de 55e minuut voor de gelijkmaker.

McCann

Twee minuten later tikte McCann 4-3 in voor Australië. Nog was Oranje niet geveld. De ploeg bleef gretig spelen en leek weinig last te hebben van het warme en vochtige klimaat. Marten Eikelboom trok de stand drie minuten voor tijd alsnog gelijk.

Nederland bezet na drie wedstrijden in het zeslandentoernooi de vijfde plaats voor Japan, dat tot nog toe alle duels verloor en maandag met 9-1 klop kreeg van klassementsleider Pakistan. Oranje speelt dinsdag tegen Japan.