EINDHOVEN - Zonder te kunnen overtuigen heeft PSV zich donderdagavond gemeld voor de groepsfase van de Europa League. Net als in de vorige ronde tegen het Bulgaarse Tsjerno More Varna, kon ook Bnei Yehuda uit Israel de Eindhovenaren niet verontrusten.

Na de eerdere drie wedstrijden telkens met 1-0 te hebben gewonnen, eindigde het plichtmatige duel in een slechts voor een derde gevuld stadion opnieuw met de kleinste marge. Met dank aan Timmy Simons, die in de eerste helft vanaf elf meter scoorde.

PSV had niet dat onverbiddelijke om een weerloze opponent negentig minuten lang de wil op te leggen en naar een hoge score uit te lopen.

Koevermans

Opvallend was donderdag de aanwezigheid van Danny Koevermans in de startende elf. Rutten is er niet de trainer naar om snel van een eenmaal gekozen opstelling af te wijken, maar hij constateerde de afgelopen weken dat Ola Toivonen niet datgene bracht waarvoor hij uit Zweden is gehaald.

Daarom was Koevermans een logische vervanger in de punt van de Eindhovense aanval. Hij dankte zijn basisplaats aan de twee treffers die hij maakte bij de 3-1 winst op NAC Breda, als invaller.

Ditmaal werd hij zelf vervangen, een kwartier voor tijd door Jonathan Reis. De Braziliaan moest vijf minuten later alweer worden gewisseld, wegens een schouderblessure, toen kwam Toivonen alsnog binnen de lijnen.

Simons

Koevermans startte de wedstrijd veelbelovend, met een kopbal in de negende minuut, maar kon nadien evenmin imponeren. Aan de 1-0, die tijdens de rust op het scorebord stond, had hij part noch deel. De treffer kwam op naam van Timmy Simons.

De Belg benutte een strafschop nadat de Israëlische verdediger Hasan Abu Zaid op de hakken van Ibrahim Afellay ging staan. Afellay, die de uitwedstrijd in de broeikas van Tel Aviv in dezelfde fase met zijn enige treffer had beslist, kon dat niet herhalen. Net als Otman Bakkal volgt hij de islamitische wetten van de ramadan en het tweetal oogde slapjes.

PSV komt goed weg

PSV kwam voor de rust zelfs twee keer goed weg toen de diepste spits Elran Atar eerst doelman Andreas Isaksson een hard schot zag keren en later na een gewonnen sprintduel met Andre Ooijer de bal net voorlangs schoof.

Doelpuntmaker Simons werd in de rust vervangen door Orlando Engelaar in een poging meer druk uit te oefenen. Maar aanvankelijk was het Bnei Yehuda dat het tempo bepaalde.

De meest opvallende speler was Isaksson die tot hilariteit van de weinige fans opnieuw met een paar afzwaaiers bewees waarom hij geen veldspeler is geworden. Bij een nieuwe poging van Atar toonde de Zweed zich met de handen wel doelmatig, kort voor tijd voorkwam hij zelfs met een reflex de tegentreffer.

NAC Breda

NAC Breda heeft het Europese avontuur afgesloten met een forse nederlaag in Spanje. Villarreal toonde donderdag ook in het eigen Estadio El Madrigal aan dat het een paar maten te groot is voor de Nederlandse subtopper: 6-1.

De Spanjaarden waren vorige week in het Rat Verlegh Stadion al met 3-1 te sterk geweest voor NAC.

Villarreal bereikte vorig jaar onder leiding van trainer Manuel Pellegrini - de huidige oefenmeester van Real Madrid - de kwartfinales van de Champions League.

Rust

Maaskant greep de return aan om wat spelers rust te geven. Matthew Amoah en Rob Penders, twee sterkhouders binnen het Bredase elftal, hadden vanwege lichte blessures ook geen basisplaats gekregen.

Anthony Lurling, de smaakmaker van de afgelopen weken, ontbrak vanwege een schorsing. Tim Hofstede mocht daardoor zijn Europese debuut maken.

Geen stunt

NAC maakte donderdag niet de indruk nog in een enorme stunt te geloven. De ploeg uit Breda begon slap aan het duel en daar maakten de geslepen Spanjaarden meteen gebruik van. De Spaanse international Santi Cazorla racht de thuisploeg al na een kwartier aan de leiding.

De Italiaanse spits Giuseppe Rossi mocht vervolgens twee keer vanaf elf meter aanleggen nadat Patrick Zwaanswijk en Donny Gorter zich in het strafschopgebied hadden vergrepen aan hun tegenstanders. Doelman Jelle ten Rouwelaar had beide keren geen antwoord op de geplaatste schoten van Rossi: 3-0.

Eer gered

Villarreal was in de tweede helft niet van plan om zich met het oog op de start van de Spaanse competitie, komend weekeinde, in te houden. Marcos Senna voerde de score al binnen de minuut op naar 4-0 en vervolgens mochten ook de invallers Pereira en Kiko hun doelpuntje meepikken (6-0). Edwin de Graaf redde tien minuten voor tijd de eer van NAC.