BRATISLAVA - Ajax loot vrijdag als groepshoofd mee voor de poulefase van de Europa League. De Amsterdammers wonnen donderdagavond bij Slovan Bratislava met 1-2, hetgeen ruim voldoende was na de zege van vorige week (5-0).

Ajax maakte tijdens het tweede duel met de kampioen van Slowakije ook onbedoeld duidelijk dat het nog wat versterking kan gebruiken.

De formatie mocht als excuus voor het soms povere spel aanvoeren dat trainer Martin Jol niet voor zijn beste formatie koos.

Topschutter Luis Suarez speelde alleen de eerste helft, Toby Alderweireld kreeg helemaal rust en Demy de Zeeuw hoefde pas een kwartier voor tijd in te vallen. Mitchell Donald, Rob Wielaert en Dario Cvitanich mochten coach Jol als basisspeler overtuigen

Eerste goal

Van het drietal speelde alleen Donald behoorlijk. Cvitanich trad in de dertigste minuut rond de openingstreffer even uit de anonimiteit. De spits scoorde niet na een afgemeten voorzet van Gregory van der Wiel, maar Siem de Jong benutte de rebound wel (0-1).

Wielaert kon al evenmin imponeren. De verdediger bewees zichzelf in de blessuretijd van de eerste helft een slechte dienst toen hij Sylvestr aan de verkeerde kant dekte. De middenvelder van de Slowaakse kampioen profiteerde dankbaar (1-1).

Transfers

Jol gunde aanvaller Cvitanich en verdediger Wielaert in Bratislava nog een kans. Hij liet Oleguer, George Ogararu, Evander Sno en Rasmus Lindgren bewust buiten de selectie omdat ze anders minder interessant zijn voor geïnteresseerde clubs.

Ajax kan zich voor dinsdag, als de transfermarkt sluit, alleen versterken als het nog snel enkele spelers verkoopt. Voorlopig is er alleen voor Oleguer (AEK Athene) concrete belangstelling. Jol zou graag nog een betrouwbare verdediger, scorende middenvelder en een goede spits aan zijn selectie toevoegen.

Kwetsbaar

Ook de tweede wedstrijd tegen Slovan Bratislava verklapte dat Ajax in de huidige samenstelling kwetsbaar is. De recordkampioen van Nederland gaf te veel doelkansen weg en zonder Suarez ontbreekt het de Amsterdammers ook aan schotkracht.

De topschutter mocht in de rust aan de kant blijven, hij werd vervangen door Miralem Sulejmani, die samen met Cvitanich voorin voor onvoldoende gevaar zorgde. Invaller Kennedy Bakircioglü liet nog wel van zich horen. Hij bezorgde Ajax in de 84e minuut vanuit een vrije trap de zege (1-2).

Heerenveen

Ook SC Heerenveen plaatste zich donderdag dankzij een 0-0 tegen het Griekse PAOK voor de groepsfase van de Europa League. Na de 1-1 van een week eerder was het doelpuntloze gelijkspel voldoende voor de Friese ploeg om in eigen stadion de laatste kwalificatieronde te overleven.

Met het in Griekenland behaalde resultaat op zak had Heerenveen een prima uitgangspositie voor de return in eigen stadion. Maar omdat de ploeg van trainer Trond Sollied tot nu toe een stroef seizoen draait, was niemand in Friesland er op voorhand gerust op dat de club de groepsfase ook zou bereiken.

Weinig problemen

Toch kwam Heerenveen in de eerste helft amper in de problemen. Zonder Michal Svec - de controleur op het middenveld keek geblesseerd toe - moest doelman Martin Lejsal een keer zijn kwaliteiten tonen.

Na ruim een half uur kwam linksback Lino opzetten over de flank, waarna diverse spelers zijn voorzet misten. De bal kwam uit bij de tweede paal waar Vieirinha kon uithalen. De Braziliaan wist Lejsal echter niet te passeren.

Even daarvoor was ook Vladimir Ivic dreigend geweest, nadat Michael Dingsdag op het middenveld een duel van Vieirinha had verloren en de Serviër ruim baan had. De middenvelder draalde echter te lang en zijn schot ging naast.

Henrique

Bij Heerenveen was Paulo Henrique, de man die scoorde in het eerste duel, de meest dreigende aanvaller. De beste kans namens de thuisclub was ook voor hem, op slag van rust. Kristian Bak Nielsen - de vervanger van Svec - stuurde Michal Papadopulos, de Tsjech met Griekse roots bij Heerenveen, diep. Papadopulos sprintte zijn tegenstander er uit, zette voor, maar zag dat Henrique de voet niet goed achter de bal kreeg.

Kort na de pauze werd Ivic uit een corner met het hoofd gevaarlijk, maar Lejsal had er goed het oog op, net als bij een vrije trap van Lino. Aan de overzijde counterde Henrique zich naar kansrijke positie, maar schoof hij de bal net voorlangs.

Heerenveen wist dat PAOK moest komen, kreeg meer ruimte, maar miste de overtuiging en slimheid om er van te profiteren. In de verdrukking kwam het elftal echter ook niet. PAOK slaagde er nimmer in druk te zetten en Lejsal pakte elke voorzet soeverein.