ALKMAAR - AZ heeft donderdag de transfer van Rasmus Elm afgerond. De 21-jarige middenvelder uit Zweden tekende een contract voor vier seizoenen bij de landskampioen. Elm komt over van Kalmar FF, waar hij nog tot december 2010 onder contract stond.

De lange Zweed mocht zich verheugen in de belangstelling van diverse Europese clubs. Elm zou Everton en Bayer Leverkusen hebben afgezegd.

De zesvoudig international kwam vorige week al kennismaken in Alkmaar. Hij liet de clubleiding eerder deze week weten graag de overstap naar Alkmaar te maken.

Derde aankoop

Elm is de derde aankoop van de landskampioen deze zomer. Eerder versterkte AZ zich met doelman Erik Heijblok en middenvelder Pontus Wernbloom, ook een Zweed.

De Alkmaarders legden eerder deze week ook de Paraguayaan Celso Ortiz vast. De talentvolle middenvelder komt echter pas op 1 januari naar Alkmaar en gaat in eerste instantie in het beloftenteam spelen.

Begeerd

Vorig seizoen werd Elm met Kalmar kampioen van Zweden. In totaal speelde hij 77 duels voor Kalmar, waarin hij acht doelpunten maakte.

Volgens directeur voetbalzaken Marcel Brands heeft AZ met Elm één van de meest begeerde spelers uit de Zweedse competitie binnengehaald. ''Rasmus kan op alle posities op het middenveld uit de voeten. We zijn erg blij dat hij voor ons gekozen heeft'', aldus Brands op de website van AZ.

De middenvelder neemt het rugnummer 20 over dat vorig seizoen werd gedragen door Demy de Zeeuw, die is vertrokken naar Ajax. Elm komt in de eredivisie broer Viktor tegen, die onder contract staat bij SC Heerenveen.