AMSTELVEEN - Herman Kruis is hard op weg naar zijn eerste prijs als bondscoach van de Nederlandse hockeysters. Na de derde plaats bij de Champions Trophy in juli speelt Oranje zaterdag in eigen land de finale van het Europees kampioenschap.

Spanje had donderdag in de halve eindstrijd weinig in te brengen: 5-1.

Vera Vorstenbosch scoorde drie keer. Marilyn Agliotti en Naomi van As maakten ook één doelpunt. Nederland kreeg voor het eerst in vier wedstrijden een doelpunt te incasseren.

Zelf- scoorde het thuisland, na eerdere zeges op Azerbeidzjan (10-0), Engeland (5-0) en Rusland (9-0), al 29 keer. In de finale is zaterdag titelverdediger Duitsland of Engeland de tegenstander.

In voorbereiding op het EK speelden Nederland en Spanje drie keer vriendschappelijk tegen elkaar. In Amstelveen eindigden twee duels onbeslist, Oranje won eenmaal.

Paumen

Tijdens die oefenduels kon bondscoach Kruis niet beschikken over de aan haar heup geblesseerde Maartje Paumen. Even leek het erop dat de strafcornerspecialiste ook donderdag zou ontbreken.

In het afsluitende groepsduel tegen Rusland kreeg de verdedigster van Den Bosch een bal op haar duim, die gekneusd raakte. Paumen deed woensdag niet mee aan de groepstraining. Ze bleek donderdag, na te zijn getest, fit genoeg.

De inzetbaarheid van Paumen was achteraf gezien niet van enorm belang. Spanje kon niet tippen aan het niveau van Nederland. Wel had Paumen met twee strafcorners een aandeel in de overwinning.

Vorstenbosch

De eerste keer redde de Spaanse doelvrouw Jesus Maria Rosa, maar kon Vorstenbosch in de rebound scoren. Na rust leek de inzet van Paumen in één keer in het doel te verdwijnen. Ook nu gaf Vorstenbosch echter het laatste tikje. De overige drie treffers waren velddoelpunten.

In totaal werd het Europese evenement tot dusverre acht keer georganiseerd. Alleen in 1991 (vierde) en in 2007 (tweede) wonnen de Nederlandse vrouwen het toernooi niet.

Finale

Zaterdag zullen de dames het in de finale op nemen tegen Duitsland. Het elftal van bondscoach Michael Behrmann won donderdag in de halve eindstrijd na verlenging met 2-1 van Engeland.

Duitsland is titelverdediger in Amstelveen. Twee jaar geleden won Duitsland in de finale in Manchester met 2-0 van Nederland.