AMSTELVEEN - Na de Nederlandse vrouwen zijn ook de hockeyers er in geslaagd de halve finales van het Europees kampioenschap in Amstelveen te bereiken.

In het beslissende groepsduel was het elftal van bondscoach Michel van den Heuvel met 6-0 te sterk voor Frankrijk, dat van Oranje had moeten winnen om door te gaan naar de laatste vier.

Jubilaris Taeke Taekema hielp Oranje in de eerste helft op weg. Binnen drie minuten tijd legde de 200-voudig international twee keer succesvol aan voor een strafcorner.

Na de rust was hij opnieuw twee maal trefzeker uit de dode spelsituatie, zodat de verdediger van Amsterdam nu op 186 doelpunten voor Oranje staat en bijna één op één loopt.

Weusthof

Kort voor rust toonde Roderick Weusthof zich een goede vervanger van Taekema, die bij het toekennen van de derde strafcorner voor Nederland juist even langs de kant zat.

Weusthof passeerde de doelman van de Fransen ook. Record-international Teun de Nooijer maakte eveneens één doelpunt.

Nederland herstelde zich zo gedeeltelijk van het pijnlijke verlies tegen Spanje (0-3), twee dagen eerder. In de halve finales zal echter pas voor het eerst blijken of dat vernederende verlies van maandag maatgevend is voor het huidige Oranje.

Polen

Polen, waar Nederland op de openingsdag met 9-0 van won, en Frankrijk zijn geen serieuze graadmeters. Het toernooi begint bij een EK, wegens een gebrek aan tophockeylanden, eigenlijk pas echt vanaf de halve finales.

Ondanks de tweede plaats in de groep, ontloopt het elftal van Van den Heuvel vrijdag Duitsland. De olympisch- en wereldkampioen eindigde in de andere poule verrassend achter Engeland, dat dankzij een zege van 8-2 op België op doelsaldo als eerste eindigde.

Engeland

Engeland, dat zich richt op de Olympische Spelen van 2012 in eigen land, kwam twee jaar geleden bij het EK in Manchester niet verder dan de vijfde plaats.

Dit toernooi maakte de ploeg van Jason Lee niet alleen indruk tegen België. Duitsland wist een nederlaag tegen de Britten in de slotfase maar net te voorkomen: 4-4.