WINDOR - De Nederlandse dressuurequipe heeft woensdag op het landgoed van Windsor Castle de Europese titel veroverd. Het viertal van bondscoach Sjef Janssen was superieur aan de rest van het veld.

De succesvolle formatie bestond uit Imke Schellekens-Bartels (Hunter Douglas Sunrise), Adelinde Cornelissen (Parzival), Anky van Grunsven (Salinero) en Edward Gal (Moorlands Totilas). De wedstrijd was al beslist voordat Gal als laatste Nederlander in de ring verscheen.

Het is de tweede keer dat Nederland een internationaal kampioenschap in deze discipline heeft gewonnen. De primeur vond twee jaar geleden plaats in Turijn, ook bij het EK.

Schellekens en Van Grunsven waren destijds ook van de partij, toen vergezeld door Laurens van Lieren en Hans Peter Minderhoud.

Sterkste equipe

In Windsor reed Nederland met zijn sterkste equipe ooit. Anky van Grunsven, jarenlang de onbetwiste nummer één, vond op de ranglijst van de Grand Prix zelfs twee landgenoten voor zich: Cornelissen, die haar definitieve internationale doorbraak beleefde, en Gal, met de onaantastbare Totilas.

''Een geweldig team'', zo sprak Janssen over zijn equipe. ''Duitsland reed deze wedstrijd door omstandigheden niet in zijn sterkste samenstelling. Dat weet ik. Maar ook al had Duitsland dat wel gekund, dan nog hadden wij gewonnen. Dat weet ik ook zeker.''

Duitsland kwam niet verder dan de derde plaats en leverde daarmee zijn slechtste prestatie ooit. Zilver ging naar Engeland. Met de onwaarschijnlijke score van net iets meer dan 84 procent was Gal de beste van het veld.