AMSTELVEEN - Na drie wedstrijden waarin elke vorm van tegenstand ontbrak, gaat het Europees kampioenschap voor de Nederlandse hockeysters donderdag in de halve finale tegen Spanje pas echt van start.

Na zeges van 10-0 en 5-0, op Azerbeidzjan en Engeland, kon het elftal van trainer Herman Kruis zich ook flink uitleven tegen Rusland: 9-0.

Maartje Paumen benutte drie strafcorners en is hard op weg naar de topscorerstitel. Na afloop waren er zorgen om de verdedigster, die in de slotfase een bal op haar duim kreeg en naar de kant moest.

''De duim is niet gebroken'', liet een opgeluchte Kruis echter weten. ''Ik ga er vanuit dat ze donderdag tegen Spanje mee kan spelen.''

Lammers

Naast Paumen, die twee jaar geleden de eindfase van het EK wegens een blessure miste, trof ook Kim Lammers drie keer doel.

De overige doelpunten kwamen op naam van Naomi van As, Wieke Dijkstra en Marilyn Agliotti.

Laatste vier

Oranje was na de tweede groepswedstrijd van zondag tegen Engeland al zeker van een plaats bij de laatste vier. Kruis benaderde het duel tegen Rusland echter niet anders dan de vorige wedstrijden.

De trainer wilde elke vorm van verslapping uitsluiten. Iedereen moest gefocust blijven, zo maakte hij duidelijk. Kruis liet daarom ook dezelfde elf spelers starten als in de eerste twee groepsduels.

Als Nederland ook maar even aanzette, ontstond er direct een kans tegen het zwakke Rusland. Van As opende al na twee minuten de score.

Dijkstra

Toen de eerste helft net halverwege was, stond het al 4-0. Paumen benutte een strafcorner en liet de beurt daarna over aan Wieke Dijkstra.

Tussendoor maakte ook Kim Lammers een doelpunt. Het twintigste doelpunt van Nederland in de groepsfase kwam na rust op naam van Paumen uit een strafcorner.

Even later mocht de verdedigster opnieuw aanleggen. Lammers maakte nog eens twee velddoelpunten en ook Agliotti pikte haar doelpuntje mee.

Spanje

Tegen Spanje, dat achter Duitsland als tweede eindigde in de andere groep, is Nederland favoriet. In de voorbereiding op het EK in Amstelveen speelden beide landen begin augustus drie keer vriendschappelijk tegen elkaar.

Oranje won de eerste ontmoeting met de Spaanse vrouwen met 5-2. De overige twee duels eindigden allebei in 1-1.

In die wedstrijden speelde Nederland zonder Paumen, die destijds geblesseerd was aan haar heup.

Favoriet

''Wij zijn donderdag favoriet'', aldus aanvoerster Janneke Schopman. ''Maar we hebben in die wedstrijden tegen Spanje niet zo goed gespeeld. Ik denk dat we gewaarschuwd zijn.''

In de andere halve eindstrijd neemt Duitsland het op tegen Engeland. Duitsland is titelverdediger. Twee jaar geleden, bij het Europees kampioenschap in Manchester, werd Nederland met 2-0 verslagen.