AMERSFOORT - De Noorse wielrenner Edvald Boasson Hagen heeft de vijfde editie van de Eneco Tour op zijn naam geschreven. De 22-jarige coureur van Team Columbia deed dat in stijl.

 Boasson Hagen was dinsdag de snelste in de afsluitende zevende etappe, een individuele tijdrit over 13,1 kilometer door Amersfoort.

De Noor volgt de Spanjaard José Ivan Gutierrez op, die de ronde door Nederland en België de afgelopen twee jaar had gewonnen.

Sébastian Langeveld eindigde in de tijdrit als tweede, op vier seconden van Boasson Hagen. Maarten Tjallingii gaf een tel meer toe en eindigde als derde.

Joost Posthuma kwam onderweg ten val. De Nederlander begon met 33 tellen achterstand op Boasson Hagen aan de tijdrit, maar kon die mede door zijn val niet goedmaken.

Langeveld

Langeveld klom dankzij zijn uitstekende tijdrit naar de derde plek in het eindklassement, één plek achter de Fransman Sylvain Chavanel.

Rabobank had met de Spanjaard Juan Antonio Flecha (zesde) en Tjallingii (achtste) nog twee renners bij de eerste tien van de meerdaagse etappekoers.

Boasson Hagen nam zondag in de heuvelachtige vijfde etappe de leiderstrui over van de Amerikaan Tyler Farrar. Een dag later won de Noorse alleskunner in de massasprint de zesde rit.

Multitalent

De coureur van het zo succesvolle Team Columbia toonde dinsdag tijdens de tijdrit door het natte Amersfoort aan een multitalent te zijn.

''Ik ben niet vol gas gegaan'', zei Boasson Hagen na zijn succesvolle rit tegen de klok. ''Ik wilde in de regen niet te veel risico nemen.''

Voor de Noor betekende de eindzege in de Eneco Tour zijn eerste winst van een etappekoers. ''Dit is echt geweldig, ik ben heel blij. Het ging zo goed.''