AMSTERDAM - De Zuid-Afrikaanse 800 meterloopster Caster Semenya heeft testosteronwaarden die drie keer zo hoog liggen als bij de gemiddelde vrouwelijke atleet.

Dat meldt de BBC dinsdag op basis van niet nader genoemde bronnen. Die verhoogde testosteronwaarde bleek de aanleiding voor het sekseonderzoek dat de 18-jarige atlete momenteel ondergaat.

Semenya verbeterde haar beste tijd op de 800 meter tijdens de Afrikaanse jeugdkampioenschappen met acht seconden. Op het WK in Berlijn ging ze nog een seconde sneller en won ze het goud in 1.55,45.

Op de dag van de finale werd, door een verkeerd verstuurde fax, bekend dat de IAAF een onderzoek was gestart om te bepalen of Semenya wel een vrouw is.

Eerder onderzoek

Uit een eerder bloedonderzoek bleek al dat de Zuid-Afrikaanse een verhoogde waarde van het mannelijke hormoon testosteron had. Omdat die waarden per persoon verschillen, stond het resultaat niet automatisch gelijk aan een positieve dopingtest.

De betreffende atleet wordt wel langere tijd onderzocht om de oorzaak van de hoge testosteronwaarde en een basiswaarde te bepalen. De hoge testosteronwaarde van Semenya was voor de IAAF aanleiding om een onderzoek te doen naar haar geslacht.

Vliegveld

Semenya kwam overigens dinsdag aan in Zuid-Afrika. Op het vliegveld werd zij, en de andere Zuid-Afrikaanse atleten, onthaald door duizend fans. In Zuid-Afrika werd al direct verontwaardigd gereageerd op het nieuws over de seksetest.