AMERSFOORT - De Nederlandse wielerploeg Vacansoleil begint zaterdag in Assen met vier Nederlanders aan de Ronde van Spanje.

Dinsdag in Amersfoort presenteerden ploegleiders Michel Cornelisse en Hilaire van der Schueren de selectie van negen renners voor de drie weken durende ronde.

Johnny Hoogerland, Jens Mouris, Lieuwe Westra en Matthé Pronk zijn bij de tweede Nederlandse formatie in de Vuelta de Nederlandse renners.

Onzeker

Voor Lieuwe Westra is zijn start in de Vuelta nog onzeker. De Friese renner werd maandag getroffen door persoonlijk leed; zijn vader overleed onverwachts. ''Zijn eerste reactie was dat hij toch de Vuelta wilde rijden'', zei manager Daan Luijkx dinsdag.

''Maar ik heb hem gezegd dat hij even de tijd moest nemen om een besluit te nemen. We hebben hem daarbij geen tijdsdruk opgelegd, ik weet niet wanneer hij een besluit neemt.''

Verwerkingsproces

De begrafenis vindt vrijdag plaats. ''Ik denk wel dat we daar met een paar renners heen gaan om hem te steunen'', zei ploegmaat Johnny Hoogerland. ''Of Lieuwe moet rijden? Als dat voor hem het beste verwerkingsproces is, is dat verstandig. Ik kan het niet beoordelen.'' Mocht Westra niet willen starten, dan wordt de Australiër Baden Cooke zijn vervanger.

Vacansoleil, net als Skil-Shimano niet actief in de hoogste afdeling van de wielersport (ProTour), debuteerde dit jaar in het profpeloton. De formatie boekte al een aantal overwinningen en kreeg tot eigen vreugde als beloning voor attractief koersen een uitnodiging voor de Vuelta.

Erg snel

Dat terwijl de beginnende ploeg als ambitie had om binnen drie jaar mee te doen aan een grote ronde. ''Het gaat allemaal erg snel'', beaamde Luijkx in Amersfoort, waar later op de dag de afsluitende tijdrit in de Eneco Tour stond gepland.

''Nu hopen we volgend jaar al mee te doen aan de Tour.'' Mede daarvoor heeft Vacansoleil de Franse broers Romain en Brice Feillu aangetrokken. Romain droeg vorig jaar de gele trui in de Ronde van Frankrijk, Brice won in de editie van dit jaar een etappe.


De selectie voor de Vuelta: Johnny Hoogerland, Jens Mouris, Lieuwe Westra, Matthé Pronk, Marco Marcato (Ita), Matteo Carrara (Ita), Sergei Lagoetin (Oez), Borut Bozic (Slv) en Björn Leukemans (Bel). Reserves zijn Gerben Löwik (Ned) en Baden Cooke (Aus).