AMSTELVEEN - De Nederlandse hockeyers zijn maandag bij het Europees kampioenschap door concurrent Spanje op duidelijke wijze op hun tekortkomingen gewezen.

In de eerste belangrijke wedstrijd op een groot eindtoernooi onder leiding van de nieuwe bondscoach Michel van den Heuvel faalde Oranje op veel fronten: 0-3.

Het groepsduel was van groot belang. Spanje, verliezend olympisch finalist, ontloopt nu in de halve finale naar alle waarschijnlijkheid olympisch- en wereldkampioen Duitsland.

Nederland heeft woensdag aan een gelijkspel tegen het zwakke Frankrijk genoeg om als nummer twee uit groep B verder te mogen in het toernooi.

Naïef

''We hebben naïef gespeeld'', constateerde Van den Heuvel, die zakte voor zijn eerste 'examen' als bondscoach.

''Het baltempo lag te laag. En het thuisvoordeel leek juist tegen ons te werken. Er lag veel druk op mijn spelers, het leek wel of ze speelden met een rugzak om.''

Nederland kende een ongelukkige start in het volle Wagener Stadion. Na een overtreding van Robert van der Horst mocht Spanje al na drie minuten een strafbal nemen. Eduard Tubau Cutal liet doelman Guus Vogels in zijn jubileumduel kansloos: 0-1.

Vogels stond voor de 250e keer onder de lat bij het nationale hockeyteam. Ook verdediger Geert-Jan Derikx had wat te vieren. Hij staat na maandag op 200 interlands.

Teleurstellend

''Ik had me iets anders van dit duel voorgesteld'', aldus de 34-jarige Vogels. ''Dit is zeer teleurstellend. Vooral de manier waarop we hebben verloren. We hebben geen moment goed in de wedstrijd gezeten, we kwamen niet in ons spel. Dat mogen we ons zelf kwalijk nemen.''

De vroege tegentreffer achtervolgde Oranje de gehele wedstrijd. Het thuisland, dat speelde in dezelfde basissamenstelling als zaterdag tegen Polen (9-0 winst), wist zich in aanvallende zin geen enkele raad met de beperkte ruimte.

Bovendien waren de passes van de Nederlandse spelers vaak onzorgvuldig. Spanje had daardoor geen enkele moeite om de eerste dertig minuten overeind te blijven.

Taekema

Omdat het veldspel te wensen overliet, werd de hoop gevestigd op Taeke Taekema. Kort voor rust mocht de verdediger van Amsterdam eindelijk aanleggen voor zijn eerste strafcorner. Doelman Francisco Cortes stopte echter zijn inzet.

Spanje, dat sterspeler Santi Freixa dit toernooi wegens een knieblessure mist, was ook in de tweede helft de betere partij en gaf Nederland een lesje in effectiviteit.

Pablo Amat maakte 0-2. Ondanks een veldoverwicht in de slotfase wist Nederland de aansluitingstreffer niet te forceren. Victor Sojo liet de Nederlandse spelers nog eens zien hoe het wel moet: 0-3.