MÜNCHEN - President Franz Beckenbauer van Bayern München heeft maandag de druk op Louis van Gaal opgevoerd.

'Der Kaiser' verwacht na de dramatische seizoensstart, met twee gelijkspelen en een nederlaag de slechtste in de afgelopen 43 jaar, nu toch echt betere resultaten van de Nederlandse trainer.

''Louis van Gaal moet zaterdag tegen Wolfsburg het juiste antwoord vinden'', zei Beckenbauer maandag in de Duitse krant Bild.

Gevaarlijke situatie

Ook voorzitter Karl-Heinz Rummenigge mengde zich in de discussie. Hij sprak na de beschamende nederlaag afgelopen weekeinde tegen nieuwkomer Mainz (2-1) over ''een gevaarlijke situatie'' en eiste dat het team ''snel de weg omhoog'' zou vinden.

Beckenbauer heeft geen verklaring voor de slechte resultaten. ''Natuurlijk is Van Gaal ook niet tevreden. Niemand bij ons is dat."

"Tegen Hoffenheim liepen we een half uur lang te slapen. Tegen Bremen kwam de ommekeer te laat. En tegen Mainz was de eerste helft het probleem.''

Geen zorgen

De president van de raad van toezicht ontkende dat Bayern een moeilijk te trainen club is. ''Felix Magath, Ottmar Hitzfeld en Jupp Heynckes gingen hem voor.''

De laatste trainer voor Van Gaal, Jürgen Klinsmann, kende echter ook problemen en moest eind april weg bij de Duitse topclub.

Van Gaal laat zich ondertussen nog niet gek maken. ''Ik maak me geen zorgen. Ik weet wat ik kan, ik heb twintig jaar ervaring'', zei hij standvastig. Hij wil met nog meer trainingsarbeid de boel repareren.

Hobbelige start

De Nederlandse oefenmeester kon maandag weer sterspeler Franck Ribéry verwelkomen op de training. De Franse spelmaker was de afgelopen weken niet beschikbaar vanwege een knieblessure. Beckenbauer: ''Als Ribéry weer fit is, komt er weer meer lijn in het spel.''

International Philipp Lahm van Bayern riep maandag op tot geduld. ''We wisten dat het een hobbelige start kon worden en dat is het nu ook."

"Van Gaal is veel met tactiek bezig. Hij heeft een duidelijk beeld hoe er op elke positie gespeeld moet worden. Dat is een grote omschakeling voor ons omdat dit een compleet andere speelstijl is dan in de afgelopen jaren.''