ROTTERDAM - De strakke hand, waarmee trainer Mario Been het nieuwe Feyenoord leidt, brengt de volksclub uit Rotterdam-Zuid tot dusver louter voorspoed. Na de eclatante thuiszege op Roda JC (4-0) is de ploeg warempel koploper en op die luxe positie hebben de fans in de Kuip lange tijd moeten wachten.

Zonder aanziens des persoons zet Been zijn elftal in de steigers. Na de uitwedstrijd tegen Heracles zaten zondag de routiniers Roy Makaay, Kevin Hofland en Tim de Cler ook in eigen stadion op de bank.

Denny Landzaat was zelfs naar de tribune verbannen. Daar had de oud-international een riant uitzicht op het beweeglijke spel van zijn teamgenoten. De verdediging van de Limburgers, tot zondag ook nog ongeslagen, werd tureluurs gedraaid.

Bij de rust was het verschil al gemaakt, 3-0. ''Dit was het Feyenoord dat ik zeker voor eigen publiek graag wil zien'', sprak Been na afloop.

Cissé

De openingszet kwam van een oude bekende voor Roda JC, Sekou Cissé. Hij gebruikte zijn sterkste wapens, fysieke kracht en snelheid. Verdediger Davy de Fauw had beter moeten weten, de afgelopen seizoenen waren zijn teamgenoten. Ook doelman Bram Castro werd omspeeld, met een technisch hoogstandje.

Daarna was het de beurt aan Jonathan de Guzman die zijn honderdste duel in het rood en wit speelde. Fit na een langdurige blessure, hoopt de geboren Canadees nog deze maand na tien Rotterdamse jaren een nieuwe werkgever te vinden.

Vertrek Guzman

Feyenoord zal gezien zijn aflopende contract meewerken aan een vertrek, extra financiële armslag blijft welkom. De Guzman legde de bal bij de tweede treffer nauwkeurig op de kruin van Jon-Dahl Tomasson en schoot even later zelf van grote afstand raak.

Kort voor tijd maakte hij ook de 4-0. ''Als er een mooie club komt, sta ik open voor een vertrek, al heb ik 't hier prima naar m'n zin'', aldus De Guzman die eraan toevoegde dat er geen concrete belangstelling voor hem is.

Doelsaldo

Feyenoord werkte in de snikhete Kuip aan een imposant doelsaldo, dat nu zeven doelpunten voor en nog nul tegen bedraagt. Voorin is de trend gezet, de vele positiewisselingen van aanvallers en middenvelders ogen verfrissend.

Verdedigend worden de contouren van het sterk verjongde elftal ook zichtbaar, hoewel doelman Rob van Dijk met zijn 40 jaar bij enkele plaagstootjes van Roda JC (twee keer De Fauw) nog wel eens in actie diende te komen. In het eerste kwartier na de rust verprutsten de bezoekers uit Kerkrade vier opgelegde kansen. De grootste schlemiel was Mads Junker, die niet had mógen missen.

In het laatste kwartier kwam Makaay nog in het veld, hij werd met respect ontvangen door de 44.000 fans. ''En van mij, Roy gaat prima met de situatie om'', sprak Been. ''En zo'n ambiance, dat willen we wel vaker.''