AMSTELVEEN - De Nederlandse hockeysters kunnen het dinsdag bij de laatste groepswedstrijd op het Europees kampioenschap rustig aan doen. Na de overwinning van 10-0 op Azerbeidzjan, was het elftal van bondscoach Herman Kruis zondag ook Engeland ruim de baas: 5-0. Maartje Paumen scoorde vier keer.

 Oranje is dankzij de zege en de resultaten van de concurrenten zeker van een plaats in de halve finale.

Rusland en Azerbeidzjan speelden met 1-1 gelijk, zodat Nederland in de laatste speelronde niet meer door twee landen uit groep A achterhaald kan worden.

Rusland en Azerbeidzjan hebben één punt, Engeland drie en Nederland zes. Het afsluitende groepsduel tegen Rusland gaat Oranje wel serieus benaderen. ''We willen gewoon goed spelen en winnen'', aldus Kruis. ''Iedereen moet gefocust blijven.'' 

Eerste serieuze test

De wedstrijd tegen Engeland was de eerste 'serieuze' test voor Oranje, dat onlangs bij de Champions Trophy in Australië als derde eindigde. Engeland, de nummer drie van het vorige EK in Manchester en nu gezien als outsider voor de titel, bleek echter duidelijk de mindere.

De Britse vrouwen hopen in 2012 bij de Olympische Spelen in Londen mee te spelen voor de hoofdprijs. Nu is de ploeg van bondscoach Danny Kerry nog redelijk ver verwijderd van het niveau van Nederland en Duitsland, dat zich zondag al verzekerde van een plaats bij de laatste vier in Amstelveen.

Kruis startte met dezelfde elf speelsters als tegen Azerbeidzjan. Voor Lidewij Welten, die zaterdag één keer scoorde, was dit keer echter geen plaats op de bank. Zij viel samen met keepster Inge Vermeulen buiten de selectie en nam plaats op de tribune. Renske van Geel nam de plaats van Welten tegen Engeland over.

Paumen van grote waarde

Paumen bleek van grote waarde. De eerste strafcorner, na ruim tien minuten spelen, was direct raak. Nederland bleef in de eerste helft de bovenliggende partij. Marilyn Agliotti liet eerst nog twee goede mogelijkheden onbenut, maar de belangrijke tweede treffer viel kort voor rust alsnog.

Het was een doelpunt dat Kruis tevreden zal stemmen. Sophie Polkamp zette met een pass van achteruit de aanval op. Suzanne de Goede bezorgde de bal na een goede actie bij Kim Lammers, die goed afrondde: 2-0.

In de tweede helft begon het thuisland matig en was het duel meer in evenwicht. Nederland kwam zelfs even in de problemen toen Vera Vorstenbosch met een gele kaart tijdelijk naar de kant moest.

Engeland profiteerde niet van de overtalsituatie. Paumen besliste het duel definitief, met drie treffers. Eerst benutte de verdedigster opnieuw een strafcorner, vervolgens mocht ze met een strafbal ook haar derde doelpunt maken.

Keepster Elizabeth Storry van Engeland viel tien minuten voor tijd geblesseerd uit en werd vervangen door speelster Sally Walton, omdat er geen reserve-doelvrouwe op de bank zat. Zij was in de slotfase kansloos toen Paumen opnieuw mocht aanleggen voor een strafcorner: 5-0.