HEERENVEEN - AZ heeft de eerste serieuze krachtmeting van het seizoen gewonnen. De Alkmaarders pakten zondag zonder noemenswaardige inspanningen drie punten bij bekerwinnaar SC Heerenveen: 0-2.

AZ werd in de eerste helft een handje geholpen door doelman Martin Lejsal, die de bal over zijn eigen doellijn tikte. Mounir El Hamdaoui maakte het karwei in de tweede helft af.

De eenvoudige zege in Friesland maakte echter opnieuw niet duidelijk waar de landskampioen momenteel echt staat. De ploeg van trainer Ronald Koeman heeft zich met negen punten uit de laatste drie duels wel keurig hersteld van de zeperd tijdens de eerste competitieronde in Almelo.

Indruk

AZ was het nieuwe voetbaljaar begonnen met wedstrijden tegen Heracles, Sparta en RKC, clubs die hele andere doelstellingen hebben dan de landskampioen. In het Abe Lenstra Stadion maakte AZ geen al te overtuigende indruk, maar dat hoefde tegen de dolende equipe van Trond Sollied ook niet.

Heerenveen kwam bijzonder ongeïnspireerd voor de dag. De Friezen waren nog geen maand geleden in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal met 5-1 afgedroogd door AZ, maar van enige revanchegevoelens leek zondag geen sprake.

Het eerste schot van de Friezen richting het doel van Sergio Romero kwam pas na een minuut of veertig. De Alkmaarders hadden op dat moment al een aantal behoorlijke kansen gemist.

Keeper Lejsal

Brett Holman verscheen na acht minuten oog in oog met keeper Lejsal, maar hij schoot op de benen van de Tsjechische sluitpost. Lejsal was sowieso al de meest opvallende man van de eerste helft.

De doelman viel in positieve zin op met knappe reddingen op een schot van El Hamdaoui en een kopbal van Héctor Moreno. Door een bijzonder knullig moment na een half uur spelen werd Lejsal echter de schlemiel van de wedstrijd. De Tsjech tikte de bal ongelukkig over zijn eigen doellijn, nadat de bal uit een schot van El Hamdaoui via de paal terug het veld in was gekomen (0-1).

Slordige fouten AZ

De voorsprong en slappe tegenstand van Heerenveen leken AZ wat in slaap te sussen. De ploeg van Koeman maakte zo af en toe slordige fouten en het was aan Romero te danken dat AZ na een uur spelen nog van de voorsprong mocht genieten.

De Argentijn tikte met een knappe reflex een kopbal van Paulo Henrique uit zijn doel. Vier minuten later stelde El Hamdaoui met zijn vijfde treffer van het seizoen de zege veilig. De Marokkaan kon ongehinderd door de Friese defensie soleren en Lejsal paseren: 0-2.