EINDHOVEN - Gemakkelijk winnen is er nog niet bij voor PSV dit seizoen. Met moeite boekte de club zondag zijn tweede overwinning, thuis tegen NAC Breda (3-1). De punten waren vooral te danken aan Danny Koevermans, die als invaller met twee treffers de wedstrijd omboog.

''We hebben opnieuw veerkracht getoond'', zei trainer Fred Rutten. ''Dat toont dat de mentaliteit van deze selectie goed is. We blijven er voor knokken. Dat heeft na de hervatting tot het gewenste resultaat geleid.''

NAC kwam al in de achtste minuut op voorsprong. Met een fraaie combinatie door het centrum van PSV werd Edwin de Graaf vrijgespeeld. Alleen voor doelman Andreas Isaksson maakte de middenvelder geen fout.

Het was de derde keer in vier competitiewedstrijden dat PSV op achterstand kwam. Alleen tegen VVV-Venlo gebeurde dat niet. Desondanks kregen de Eindhovenaren toen wel drie treffers tegen en verspeelden ze twee punten.

Coach Robert Maaskant: ''De eerste helft was gewoon voor ons. Kort na de hervatting kregen we zelfs een prachtige kans op de 2-0, maar werd PSV gered door de keeper. Daarna hebben we het moeilijk gekregen.''

Defensieve stabiliteit

PSV's nieuwe coach Fred Rutten streeft in eerste instantie naar defensieve stabiliteit. Die heeft hij, met acht doelpunten tegen in de eerste vier duels, nog niet gevonden. Van een vaste verdediging is ook nog geen sprake. Deels gedwongen is de trainer steeds aan het schuiven.

In de openingswedstrijden vormden Jan Kromkamp, André Ooijer, Dirk Marcellis en Carlos Salcido de laatste lijn. Tegen NAC was daarvan alleen routinier Ooijer nog over. Kromkamp en Salcido zijn hun plaats (voorlopig?) kwijt aan Erik Pieters en Stanislav Manolev. Marcellis is geblesseerd.

Stroef

PSV speelde aanvankelijk stroef. NAC, dat zijn schutter Matthew Amoah miste, buitte dat geroutineerd uit. De spelers van trainer Robert Maaskant zijn sterk aan de bal en bewegen goed ''tussen de linies'' door. Dat werd nog eens in de hand gewerkt door het ontbreken van het vaste aanspeelpunt (Amoah) voorin.

Aangezien PSV aanvallend evenmin imponeerde was Rutten genoodzaakt halverwege in te grijpen. Spits Danny Koevermans kwam voor Otman Bakkal, waardoor Ola Toivonen een linie terugzakte. Even later maakte Orlando Engelaar, sneller dan verwacht, zijn rentree. Dit ging ten koste van Timmy Simons, nota bene de aanvoerder.

Rutten sprak van logische wissels. ''We kwamen vaak goed door vanaf de flanken. Daarom wilde ik met Koevermans naast Toivonen voor meer stootkracht voor het doel zorgen. Verder heeft Engelaar wat meer 'drang' naar voren dan Simons. Dat kan bij een achterstand van pas komen.''

Koevermans goud waard

De komst van Koevermans bleek goud waard. Hij was wel in staat duels in het strafschopgebied te winnen, iets wat Toivonen niet deed. Met twee treffers, beide keren bediend van de rechterflank, zette hij PSV na een ook moeizame tweede helft toch op voorsprong, 2-1.

In de slotfase moest PSV met een man minder nog in de verdediging. Na een forse overtreding kreeg verdediger Francisco 'Maza' Rodriguez de rode kaart van scheidsrechter Roelof Luinge. Uit een counter maakte Ibrahim Afellay er desondanks 3-1 van.