CORK - Lance Armstrong beëindigt het wielerjaar 2009 zonder solo-overwinning. De Amerikaan die in de Ronde van Frankrijk derde werd, gaf zondag op in zijn laatste wegwedstrijd van het jaar, de Ronde van Ierland.

De Brit Russell Downing won de ronde, de winst in de slotetappe ging naar de Noor Lars Petter Nordhaug.

Na de Ronde van Ierland zit Armstrongs wielerseizoen erop. De Texaan keert volgend jaar terug in het peloton met zijn eigen ploeg, Team RadioShack. Dan wil de zevenvoudig winnaar, die drie jaar afwezig was, nog een keer deelnemen aan de Tour.

In deze editie wist hij met zijn toenmalige werkgever Astana de vierde etappe, de ploegentijdrit in Montpellier, op zijn naam te zetten.

Downing

Downing, coureur van de nietige formatie Candi TV, kon zondag als enige een aanval van Nordhaug counteren en gunde zijn metgezel uiteindelijk de ritzege. Downing kwam als tweede over de streep en stelde daarmee de eindoverwinning veilig.

De twee hadden 33 seconden voorsprong op een achtervolgende groep, waar ook Steven Kruijswijk (zevende) en Karsten Kroon (negende) deel van uitmaakten. Kruijswijk werd in het eindklassement beste Nederlander; achtste op 1.06.