TURKU - De Nederlandse voetbalsters zijn het Europees kampioenschap in Finland goed begonnen.

In het vrijwel lege stadion in Turku won het elftal van bondscoach Vera Pauw zondag met 2-0 van Oekraïne, een stand die al in de eerste negen minuten werd bereikt. Kirsten van de Ven en Karin Stevens maakten de doelpunten.

Nederland, dat debuteerde op een EK, troefde Oekraïne vooral in fysiek opzicht af. De vrouwen van Pauw waren bovendien in de duels een stuk gretiger. In de eerste helft speelde het spel zich voornamelijk af voor het doel van de Oekraïense doelvrouw.

Goed begin

Van de Ven bracht Nederland al binnen vijf minuten op voorsprong. De speelster van Willem II rondde een voorzet fraai af. De halve volley die met een stuit in het Oekraïense doel verdween, was onhoudbaar.

Nog geen vier minuten later verdubbelde Karin Stevens de score. Uit een schot van Manon Melis belandde de bal via de keepster tegen de lat, Stevens was attent in de rebound.

Na de pauze zette Oekraïne de Nederlandse vrouwen flink onder druk. Het spel verschoof steeds meer richting Nederlands doel, maar keepster Loes Geurts en haar verdediging hielden stand.

Echt dreigende situaties deden zich ook niet voor, een verdwaald schot van Olena Chodireva halverwege de tweede helft was nog het gevaarlijkst.

Snelle uitbraken

Nederland moest het zelf hebben van snelle uitbraken, maar de inzetten van Sylvia Smit (te slap) en Melis (naast) troffen geen doel. In de laatste minuten kreeg invalster Chantal de Ridder nog een scoringskans, haar schot verdween echter in de handen van de Oekraïense doelvrouw.

Woensdag staat het duel met gastland Finland op het programma, zaterdag volgt de laatste groepswedstrijd tegen Denemarken, op papier het sterkste land in groep A. De beste twee landen gaan door naar de kwartfinales, aangevuld met de twee beste nummers drie uit de drie poules.