BERLIJN - De 20-jarige Xue Bai heeft zondag de wereldtitel op de marathon veroverd. De Chinese atlete liet in de Berlijnse binnenstad de Japanse Yoshimi Ozaki en de Ethiopische Asefelech Mergia achter zich.

Bai liep de klassieke afstand van 42 kilometer en 195 meter in 2 uur, 25 minuten en 15 seconden. Ozaki had 10 seconden achterstand. Mergia moest 17 seconden toegeven.

Bai heeft ondanks haar jonge leeftijd al redelijk wat marathons gelopen. Ze debuteerde op 14-jarige leeftijd met een tijd van 2.37.07.

In 2005 won ze als 16-jarige bij de Aziatische Spelen goud op zowel de 5000 als 10.000 meter. Vorig jaar tijdens de Olympische Spelen in Peking liep ze zonder te imponeren mee op de 10.000 meter.

Fysieke problemen

Bai, Ozaki en Mergia maakten deel uit van een grote kopgroep. Aanvankelijk meldde ook de Russische Natalija Joelamanova zich bij de drie.

De winnares van de marathon in Rotterdam dit jaar kreeg echter na 35 kilometer fysieke problemen en kon het tempo vooraan niet meer volgen.

Witte sneeuw

Mergia, de enige Afrikaanse loopster in de top tien, moest Ozaki en Bai na 40 kilometer laten lopen. De 24-jarige atlete kon het brons nog net veiligstellen voor de Chinese Chunxia Zhou., die twee jaar geleden op de WK zilver en vorig jaar tijdens de Spelen van Peking brons veroverde.

Xue Bai, wat staat voor 'witte sneeuw', loste uiteindelijk ook Ozaki. Het was haar eerste grote internationale succes en ook de eerste wereldtitel voor de Chinezen op de marathon. Bai volgde de Keniaanse Catherine Ndereba op, die niet in Berlijn in actie kwam.