TOKIO - De Nederlandse volleybalsters zijn er niet in geslaagd een medaille te veroveren in de World Grand Prix in Tokio.

Het team van bondscoach Avital Selinger verloor zondag de laatste wedstrijd in de finaleronde tegen Rusland met 3-0 (25-20 25-23 25-21).

Met twee zeges en drie nederlagen kwam Nederland qua punten wel op gelijke hoogte met nummer drie Duitsland, maar de Duitse dames hebben een beter puntenratio en gingen er dus vandoor met het brons.

In een direct duel was Nederland eerder deze week wel te sterk voor de oosterburen. Brazilië nam de gouden medaille mee naar huis, het zilver ging naar Rusland.

Moe

De formatie van Selinger had eigenlijk alleen in de tweede set kansen tegen de Russinnen. Bij 16-12 ging Nederland nog aan de leiding.

Rusland liep echter in tot 17-17, waarna de score over en weer ging en Rusland op 24-22 twee setpunten kreeg. Op de tweede was het raak: 25-23.

Zijn speelsters zagen er moe uit na vijf wedstrijden in vijf dagen, zei de bondscoach na afloop. ''Ik vond wel dat we in de eerste en zeker in de tweede set kansen hadden, maar omdat we zoveel onnodige fouten maakten, konden we daar uiteindelijk niets mee doen.''

Selinger vond vooral zijn buitenaanvalsters tegenvallen. ''We hadden geen energie meer. Het was een mooie ervaring, maar de teleurstelling vandaag was groot.''

Niveau niet gehaald

Ook middenaanvalster Ingrid Visser gaat met een rot gevoel naar huis. ''Dit was absoluut geen goede wedstrijd. We maakten veel fouten. Het is een enorme teleurstelling om het toernooi zo te eindigen.''

Aanvoerster Manon Flier, die met negen punten teleurstelde, beaamde dit. ''We haalden ons niveau bij lange na niet. Ik ben uitermate teleurgesteld in mijn team en mezelf.'' Debby Stam was met elf punten dit keer topscorer.

Beste ploeg

Nederland, dat het prestigieuze toernooi in 2007 won, begon nog zo hoopvol aan de finaleronde. Met slechts één nederlaag in de groepsfase en als beste ploeg achter koploper Brazilië was de benodigde vorm aanwezig.

Na zeges op China en Duitsland (beiden 3-2) zette het verval echter in. De wedstrijd tegen het relatief zwakke Japan werd met 0-3 verloren.

Daarmee was achteraf ook de kans op een medaille verkeken. De nederlagen tegen toplanden Brazilië (1-3) en Rusland (0-3) waren immers geen schande.