BERLIJN - Usain Bolt heeft met de Jamaicaanse estafetteploeg zaterdagavond zijn derde gouden medaille tijdens de wereldkampioenschappen atletiek opgehaald. 

De drievoudig olympisch kampioen lukte het met zijn teamgenoten Steve Mullings, Michael Frater en Asafa Powell niet een derde wereldrecord neer te zetten.

Waar hij eerder in Berlijn op de 100 (9,58) en 200 meter (19,19) individueel wel slaagde, bleef de klok zaterdagavond bij de 4x100 meter op 37,31 seconden stilstaan.

De Jamaicaanse ploeg vestigde vorig jaar in de olympische finale in Peking een wereldrecord met 37,10 seconden.

Gediskwalificeerd

De Jamaicanen hadden zaterdag amper tegenstand van betekenis. De Amerikaanse ploeg werd zaterdagavond na de series gediskwalificeerd wegens een onreglementaire wissel.

Het zilver ging naar de ploeg van Trinidad en Tobago in 37,62 seconden. Groot-Brittannië veroverde brons in 38,02 seconden.

Vrouwenestafette

Ook de vrouwenestafetteploeg van Jamaica was zaterdag succesvol en haalde de wereldtitel op de 4x100 meter binnen. Simone Facey, Shelly-Ann Fraser, Aleen Bailey en Kerron Stewart versloegen de ploeg van de Bahamas en gastland Duitsland.

Jamaica won in 42,06 seconden. De formatie van de Bahamas noteerde 42,29 seconden, Duitsland 42,87. Titelverdediger Amerika ontbrak in de eindstrijd. Eén van de Amerikaanse vrouwen liet in de serie het stokje vallen.

5000 Meter

De Keniaanse Vivian Cheruiyot heeft in Berlijn de wereldtitel op 5000 meter gegrepen. De 25-jarige Afrikaanse loopster, twee jaar geleden in Osaka tweede, bleef zaterdagavond haar landgenote Sylvia Kibet voor.

Het verschil was miniem. Cheruiyot won in 14.57,97. Kibet kwam in 14.58,33 over de streep en snoepte de Ethiopische Meseret Defar nog net het zilver af. Defar was de titelverdedigster.

Polsstok

Steve Hooker heeft zaterdag in Berlijn na twee sprongen de wereldtitel bij het polsstokhoogspringen veroverd. De 27-jarige olympisch kampioen begon zwaar geblesseerd aan de titelstrijd.

Hij startte de finale pas op een hoogte van 5,85 meter. Zijn eerste poging mislukte. Hooker ging daarna verder op 5,90 meter. Die hoogte bedwong hij direct.

Twee Fransen waren zijn laatste tegenstanders. Romain Mesnil, die 5,85 meter had gehaald, liet na een mislukte sprong op 5,90 de lat op 5,95 meter leggen. Die hoogte was te veel gevraagd. Mesnil kreeg zilver.

Renaud Lavillenie deed vergeefs pogingen op 5,85, 5,90 en 5,95 om hoger te komen dan de derde plaats. Het brons ging met 5,80 naar hem. Titelverdediger Brad Walker uit de Verenigde Staten moest wegens een blessure verstek laten gaan.

Kogelslingeren

Kogelslingeraarster Anita Wlodarczyk heeft de wereldkampioenschappen atletiek in Berlijn een nieuw wereldrecord geschonken.

De Poolse atlete won haar discipline zaterdagavond met een afstand van 77,96 meter, waarmee ze de Russische Tatjana Lisenko als recordhoudster afloste.

Wlodarczyk wierp het wereldrecord in de tweede poging. De Duitse Betty Heidler verzekerde zich in de zesde en laatste ronde met 77,12 meter van het zilver. Het brons ging met 74,79 naar de Slowaakse Martina Hrasnova.

Jamaica wint estafette