BERLIJN - Dwight Phillips heeft zaterdagavond in Berlijn de wereldtitel verspringen heroverd. De Amerikaan leverde in zijn beste poging een afstand van 8,54 meter af.

De 31-jarige atleet was eerder in 2003 (Parijs) en 2005 (Helsinki) wereldkampioen. Phillips bleef de Zuid-Afrikaan Godfrey Mokoena (8,47) en de Australiër Mitchell Watt (8,37) voor.

Voor Irving Saladino eindigde de WK in een drama. De olympisch - en wereldkampioen kon na drie pogingen zijn schoenen uittrekken. Saladino kreeg drie ongeldige pogingen achter zijn naam.

Voor Phillips, in 2004 ook al olympisch kampioen in Athene, is de wereldtitel van Berlijn de meest bijzondere van de drie. Hij won in hetzelfde stadion waar zijn illustere landgenoot Jesse Owens tijdens de omstreden Olympische Spelen van 1936 viermaal goud haalde.

Zilver

Owens was in de door Adolf Hitler geregisseerde Spelen destijds ook de beste bij het verspringen en kreeg er toen onverwachte hulp van de Duitser Lutz Long. Owens leek door een matige kwalificatie de finale te missen.

Long ging naar de donkere atleet en adviseerde hem zo goed dat de Amerikaan alsnog de eindstrijd haalde en daarin de Duitser naar het zilver verwees.

Afgeschreven

De organisatoren van de WK in Berlijn kwamen er zaterdagavond bij de huldiging op terug. Marlene Dortch en Julie Long, nazaten van Owens en Long, waren bij de huldiging van Phillips betrokken.

''Ik voel me heel bijzonder'', zei Phillips, die na de Olympische Spelen van Peking werd afgeschreven. De Amerikaan was voorbijgestreefd door Saladino.

De Panamees zat er zaterdag vertwijfeld bij. Drie sprongen, geen afstand. ''Ik was goed voorbereid, kende geen fysieke problemen. Ik had wat problemen met mijn aanloop'', reageerde de onttroonde kampioen onthutst.

Flinke gesprekken

Phillips was opgetogen. ''Iedereen zei na Peking dat het over en uit was met mij. Ik heb in de winter flinke gesprekken gevoerd met mijn trainer, mijn vrouw en mijn familie. En kijk, ik ben terug. Op een hele bijzondere plaats nog wel. Mooier kan niet'', stamelde Amerikaan.