MAINZ - Bayern München heeft opnieuw averij opgelopen in de Bundesliga. De ploeg van Louis van Gaal verloor bij promovendus FSV Mainz 05 met 2-1. Bayern heeft in de eerste drie duels slechts twee punten behaald.

Bayern staat op de twaalfde plaats in de Bundesliga, vijf punten achter de nieuwe koploper Bayer Leverkusen.

Nieuwkomer Mainz startte uitstekend en stond al binnen 37 minuten op een 2-0-voorsprong door doelpunten van de Oostenrijkse international Andreas Ivanschitz en Aristide Bancé. Reden voor Van Gaal om drastisch in te grijpen.

Hamit Altintop moest al na ruim een half uur plaatsmaken voor het Duitse talent Thomas Müller. Vijf minuten later werd ook oud-speler van Heerenveen Daniel Pranjic gewisseld.

Zadel helpen

Kroatisch international Ivica Olic kwam voor hem binnen de lijnen. Olic bracht na zijn entree meteen spits Mario Gomez in stelling, maar die schoot net naast.

Vlak na rust hielp Mainz-verdediger Noveski Bayern weer in het zadel door een schot van Müller in eigen doel te werken.

De Duitse recordkampioen probeerde vervolgens nog een gelijkspel af te dwingen, maar echt overtuigend was het offensief niet. Mainz hield stand en boekte daarmee de eerste overwinning van het seizoen.

'Teleurgesteld'

Louis van Gaal, die nog geen beroep kon doen op de geblesseerde Franck Ribéry, reageerde na afloop teleurgesteld op de prestaties van zijn ploeg.

,,Je moet meteen in de eerste minuut beginnen met voetballen. Dat hebben we niet gedaan. De nederlaag is de consequentie daarvan.''

Over de snelle wissels was Van Gaal duidelijk: ,,Normaal wissel ik niet zo vroeg, maar ik had nog meer spelers kunnen vervangen.''

Hannover

Hannover 96, met Arnold Bruggink in de basis, won met 2-0 bij het eveneens gepromoveerde 1. FC Nürnberg.

De ploeg van Bruggink toonde daarmee aan geen last te hebben van het plotselinge vertrek van trainer Dieter Hecking.

Leverkusen

Bayer Leverkusen won overtuigend bij de derde promovendus, SC Freiburg: 5-0. Kiessling zette de ploeg uit Leverkusen voor rust op het goede spoor. In de tweede helft scoorde Derdiyok en Barnetta allebei tweemaal.

Leverkusen heeft nu net als Schalke 04 zeven punten, maar is koploper vanwege een beter doelsaldo.

Kampioen Wolfsburg kan zondag alleen aan kop komen wanneer thuis wordt gewonnen van Hamburger SV.