AMSTELVEEN - Michel van den Heuvel heeft zijn eerste wedstrijd als Nederlandse hockeybondscoach op een groot eindtoernooi gewonnen.

De opvolger van Roelant Oltmans zag Oranje zaterdag bij het Europees kampioenschap Polen eenvoudig met 9-0 verslaan.

Kort daarvoor hadden de Nederlandse vrouwen in hun eerste EK-wedstrijd al geen enkele moeite met Azerbeidzjan: 10-0.

De Nooijer

Eén van de treffers kwam op naam van Teun de Nooijer, die zijn totaal aantal doelpunten voor Oranje daarmee bracht op 200.

De Nooijer bereikte dat aantal uitgerekend in de wedstrijd dat hij Jeroen Delmee afloste als recordinternational. De aanvaller van Bloemendaal staat nu op 402 wedstrijden voor de nationale ploeg.

Delmee kreeg vorig jaar bij de Olympische Spelen in Peking het record in handen. Na dat evenement stopte hij echter.

Taekema

Het was Taeke Taekema die Oranje na een kwartier spelen aan een voorsprong hielp, uit een strafcorner uiteraard. De verdediger trof elf minuten later op dezelfde wijze opnieuw doel.

Kort na rust was het de beurt aan De Nooijer. De pas 19-jarige Robbert Kemperman, Rogier Hofman, Jeroen Hertzberger, Taekema (uit een strafcorner) en Ronald Brouwer (twee keer) zorgden ervoor dat het publiek nog meer doelpunten kreeg te zien.

Voorkeur

Van den Heuvel gaf naast De Nooijer voorin de voorkeur aan Hertzberger en Brouwer.

Laurence Docherty, Floris Evers en Timme Hoyng vormden de middenlinie, met daar achter Wouter Jolie, Robert van der Horst, Taekema en Geert-Jan Derikx. Roderick Weusthof en Jaap Stockman waren de twee spelers die van Van den Heuvel geen plaats kregen op de reservebank en genoegen moesten nemen met een plek op de tribune.

Spanje

Nederland wordt maandag voor de eerste keer getest. Dan is verliezend olympisch finalist Spanje de tegenstander. Olympisch- en wereldkampioen Duitsland is in de andere groep ingedeeld.

Oranje en Spanje speelden bij de vorige editie van het EK, in 2007 in Manchester, de finale. Nederland won toen met 3-2.