AMSTELVEEN - De Nederlandse hockeysters hebben zich zaterdag tijdens de openingswedstrijd van het Europees kampioenschap kunnen uitleven.

Het elftal van bondscoach Herman Kruis ondervond in het uitverkochte Wagener Stadion in Amstelveen geen enkele tegenstand van 'hockeydwerg' Azerbeidzjan, dat geen enkele kans creëerde. Met 10-0 deed Oranje het nog rustig aan.

Eerder op de dag haalde Duitsland in de andere poule al hard uit tegen Ierland: 7-0. Beide wedstrijden toonden direct het enorme niveauverschil aan bij het EK.

De speelsters van Azerbeidzjan leken beginnelingen in vergelijking met de Oranje-internationals, die als olympisch kampioenen favoriet voor de eindzege zijn. Twee jaar geleden verloor Nederland de eindstrijd van het EK in Manchester van Duitsland. Dat is nu, voor volgende week zaterdag, weer de 'geplande' finale, Spanje is de enige serieuze outsider.

Eerste toernooi

Bij rust was de stand al 4-0 in het voordeel van Oranje, dat in juli als derde eindigde bij de Champions Trophy in Australië. Dat was het eerste toernooi voor Kruis als bondscoach. Hij begon zaterdag met Floortje Engels op het doel.

Zij kreeg de voorkeur boven Inge Vermeulen. Sophie Polkamp, Wieke Dijkstra, Maartje Paumen, Naomi van As, aanvoerster Janneke Schopman, Minke Smeets, Eva de Goede, Ellen Hoog, Marilyn Agliotti en Vera Vorstenbosch waren de andere startende speelsters.

Nadat Maartje Paumen in de eerste tien minuten twee strafcorners miste, was het na een kwartier spelen wel raak. Na een goede pass door het centrum van de Azerbeidzjaanse defensie van Naomi van As, mocht Kim Lammers de score openen.

Daarna ging het snel. Wieke Dijkstra, Ellen Hoog en Vera Vorstenbosch tilden de score voor rust verder op, allen met velddoelpunten.

Strafcorner

In de tweede helft liep de strafcorner beter bij het gastland. De Azerbeidzjaanse bondscoach wisselde zijn keepster, maar dat hielp niet veel. Maartje Paumen benutte de vijfde en zesde strafcorner.

Eerder had Hoog al haar tweede doelpunt gemaakt, terwijl ook Welten mocht scoren. Lammers werd dankzij twee treffers in de slotfase, waarvan één strafcorner, topscorer met drie doelpunten.

Nederland speelt zondag tegen Engeland de tweede groepswedstrijd. Rusland is dinsdag de derde tegenstander.