BERLIJN - De Keniaan Abel Kirui heeft zaterdag de wereldtitel vervoverd op de marathon. De 27-jarige hardloper won de klassieke afstand van 42,195 kilometer door de Duitse hoofdstad Berlijn in een kampioenschapsrecord.

Kirui liep geen persoonlijk record. Dat vestigde hij dit voorjaar met 2.05.04 in Rotterdam, waar hij als derde finishte.

Kirui's landgenoot Emmanuel Mutai maakte het Keniaanse succes compleet door het zilver te pakken in 2.07.48. Mutai won in 2007 de marathon van Amsterdam. Het brons was er voor de Ethiopiër Tsegay Kebede in 2.08.35.

De beslissing in de wedstrijd viel na 35 kilometer. Kirui en Mutai demarreerden weg bij de Ethiopiër Deriba Merga, die later terugviel. Vervolgens nam Kirui in de slotkilometer geleidelijk afstand van Mutai. Het verschil op de meet bedroeg bijna een minuut. Kebede, die aanvankelijk de kopgroep moest laten gaan, rukte in het tweede deel van de marathon op naar de derde plaats.

Kibet

Kirui is de opvolger van Luke Kibet, die twee jaar geleden het goud won in de wereldtitelstrijd. De Keniaan Samuel Wanjiru pakte daarna olympisch goud in Peking. Het wereldrecord is echter in handen van een Ethiopiër. Haile Gebrselassie liep vorig jaar september in de reguliere marathon van Berlijn 2.03.59.