TOKIO - De Nederlandse volleybalsters zijn in de finaleronde van de World Grand Prix tegen de tweede nederlaag aangelopen.

Oranje verloor vrijdag ook van Japan en staat nu met twee overwinningen en twee nederlagen derde in de stand. Brazilië is koploper met vier zeges en Rusland staat tweede. Zondag treft het team van Selinger Rusland.

Kim Staelens, Chaïne Staelens, Francien Huurman, Manon Flier, Ingrid Visser, Debby Stam en libero Janneke van Tienen vormden de basis tegen Brazilië. Caroline Wensink en Maret Grothues waren de invalsters. Aanvoerster Flier was het meest productief aan Nederlandse zijde met 24 punten. Chaïne Staelens maakte er 13.

Tussensprint

Het Nederlands team begon goed aan het duel met de topfavoriet en kwam in de eerste set met 16-14 voor. Brazilië zette een tussensprint in en haalde Oranje alsnog in: 22-25. In het tweede bedrijf excelleerde aanvalster Flier. De topscorer van Oranje serveerde de set uit naar 25-18.

In de derde set nam Brazilië geleidelijk controle over de wedstrijd. Bij het team van Selinger stokte het aan het net en ook de opvang van de service verliep steeds minder goed. De olympisch kampioen won het derde bedrijf met 25-20 en speelde in de vierde set met 25-16 de wedstrijd uit.

Kwetsbare kanten

Selinger vond dat zijn team goed had gespeeld tot halverwege de derde set. ''Vanaf dat moment was Brazilië de baas en toonden wij onze kwetsbare kanten. Ik ben wel blij dat we zeker drie kwartier op heel hoog niveau hebben gespeeld tegen dit topteam. Welissa Gonzaga speelde een cruciale rol bij Brazilië. Zij bracht stabiliteit en hielp haar team op beslissende momenten.''

Aanvoerster Flier was trots op haar team. ''Jammer dat het geen vijfsetter werd. We konden twee sets heel goed mee, maar uiteindelijk was Brazilië veel beter.''