AMSTELVEEN - De Nederlandse hockeyers verdedigen vanaf zaterdag de Europese titel. Het team van bondscoach Michel van den Heuvel begint het EK in Amstelveen met een wedstrijd tegen Polen.

Voor Teun de Nooijer wordt het een speciale wedstrijd. De aanvaller speelt zijn 402e interland en volgt daarmee Jeroen Delmee op als record-international.

Oranje is in groep B verder ingedeeld bij Spanje en Frankrijk. In 2007 won Nederland in Manchester de EK-finale van Spanje. Voor Van den Heuvel is het zijn eerste grote toernooi als bondscoach.

Voordat de mannen hun eerste wedstrijd in het Wagener Stadion spelen, komen eerst de Nederlandse vrouwen in actie. Azerbeidzjan is de opponent. Engeland en Rusland zijn ook ingedeeld in groep A.

Favoriet

Als olympisch kampioen begint Oranje als favoriet aan het toernooi. Herman Kruis, die na de Spelen Marc Lammers als coach opvolgde, eindigde onlangs met de Nederlandse vrouwen als derde bij de Champions Trophy in Australië. Bij het vorige EK, in 2007, verloor Nederland in de finale van Duitsland.