BERLIJN - Het WK-avontuur voor Bram Som is nog niet voorbij. Het protest van de Atletiekunie na zijn val in de halve finale van de 800 meter is toegekend door de internationale atletiekfederatie IAAF.

De regerend Europees kampioen kon vrijdag in de tweede bocht een vallende Abubaker Kaki uit Soedan niet ontwijken en knalde tegen de grond.

Som stond nog op om zijn weg te vervolgen, maar stapte vervolgens uit. Kaki is dit seizoen de snelste man op de 800 meter.

Teleurstelling

Diep teleurgesteld verliet Som het Olympia Stadion. ''Zuurder dan op deze manier een toernooi verlaten is er niet'', reageerde hij op een van de zwartste dagen uit zijn loopbaan. ''Dit is de tweede keer dat mij dit overkomt in een halve finale van een WK.''

Som gaf toe dat het misschien verstandiger was geweest de race uit te lopen, eventueel voor een protest.

Zo kwam de Keniaanse wereldkampioene Janeth Jepkosgei ook aan haar plaats in de halve eindstrijd. ''Misschien had ik dat moeten doen. Als er zoiets gebeurt, schieten er echter een miljoen dingen door je hoofd. Je bent helemaal weg.''

Protest

De Atletiekunie besloot na de race toch een protest in te dienen. De uitslag wordt later bekend.

Som: ''Als ik niet mag doorgaan, laat ik dit seizoen mijn benen nog spreken. Ik wil het Nederlands record verbeteren.'' Dat staat met 1.43,45 al op zijn naam sinds 18 augustus 2006.