BERLIJN - De Nederlandse mannenestafetteploeg is vrijdagavond bij de wereldkampioenschappen atletiek in de series van de 4x100 meter blijven steken.

Alleen de eerste twee formaties van de drie series en de twee tijdsnelste verliezers lopen zaterdag in de finale. De tijd van de Nederlanders was niet goed genoeg om verder te komen.

Bondscoach Troy Douglas besloot voor de series startloper Maarten Heisen aan de kant te laten. In zijn plaats stond Gregory Sedoc opgesteld.

Sedoc sloot donderdag de WK individueel af met de halve finales van de 110 meter horden. Hij toonde eerder dit seizoen aan een van de rapste Nederlanders op de 100 meter te zijn en kreeg daarom vrijdag de voorkeur.

Beste seizoenstijd

De keuze van Sedoc was terecht. Het viertal liep vrijdagavond met de hordenspeciliast de beste seizoenstijd. Die stond voor Berlijn op 39,04, gelopen bij de Europa Cup in Bergen. Ook daar was Sedoc in juni de startloper, omdat Heisen toen geblesseerd was.

De oorspronkelijke startloper kon wel begrip opbrengen voor de keuze van Douglas. ''Ik heb de afgelopen weken amper wedstrijden kunnen lopen. En let wel, met Greg erbij hebben we dit seizoen de beste tijd neergezet'', reageerde Heisen kalm. ''Het blijft echter een grote teleurstelling.''

Harde concurrentie

Nederland trof het niet bij de indeling. Titelverdediger Amerika, zonder Tyson Gay, Groot-Brittannië en Canada betekenden harde concurrentie en bleven Oranje uiteindelijk ook voor. De Amerikanen wonnen de serie in 37,97 seconden, de beste tijd van alle landen.

Uiteindelijk eindigde de ploeg van Troy Douglas als elfde in een deelnemersveld van zeventien landen. ''We hebben gepiekt op het toernooi'', vond teamcaptain Caimin Douglas.

''Bij de eerste wissel hebben we wat tijd verloren door miscommunicatie. We hadden hier een Nederlands record moeten lopen om de finale te halen.'' Sedoc: ''We lopen hier onze beste seizoenstijd. Dat is oké.''

Jamaica

Jamaica haalde met een B-ploeg de finale. Vedetten als Usain Bolt en Asafa Powell bleven aan de kant. Powell was wel in het stadion.

Hij vierde zijn 23e verjaardag uitgebreid met het publiek, waarbij hij flink de tijd nam om handtekeningen uit de delen. De B-ploeg van de olympisch kampioen van Peking eindigde als tweede achter Italië.