DEN BOSCH - Yao Jie heeft op de tweede dag van de open Nederlandse badmintonkampioenschappen voor een grote sensatie gezorgd. De Nederlandse versloeg de Japanse favoriete Kanako Yonekura met opvallend gemak in twee games: 11-6 11-5.

Jie, die zowel degelijk als slim speelde, bereikte de kwartfinale en verkreeg door die prestatie haar eerste olympische nominatie. Haar volgende opponente is opnieuw een Japanse, Kaori Mori.

Beenhakker

Brenda Beenhakker kegelde ook knap een geplaatste speelster uit het toernooi. Ze was met 11-6 en 13-10 te sterk voor de Duitse Petra Overzier, derde op de voorkeurslijst van de organisatie. De nummer twee daarvan, Karina de Wit, ging er ook uit. De hoogst gerangschikte Nederlandse, bij afwezigheid van de nog geblesseerde Mia Audina, stelde teleur en verloor kansloos van de jeugdige Zuid-Koreaanse Seo Yoon He.

Bij de mannen drong geen Nederlander door tot de laatste acht. Voor Eric Pang en Dicky Palyama was de derde ronde donderdag het eindstation. Pang was eerder op de dag de als zevende geplaatste Pool Przemyslaw Wacha de baas gebleven, met 17-15 in de derde game. Die partij vergde zoveel van zijn krachten dat de Zuid-Koreaan Park Tae Seng te veel van het goede was: 0-15 6-15. Palyama verloor van de Maleisiër Muhd Hafiz B. Haskim: 10-15 13-15.