BERLIJN - De Duitse schaatsster Claudia Pechstein heeft donderdag het nationale antidopingbureau NADA een concept voor een langdurige test opgestuurd.

Met dat onderzoek door onafhankelijke wetenschappers wil de vijfvoudig olympisch kampioene aantonen dat schommelingen in de bloedwaarden bij haar normaal zijn.

Pechstein wil zich op korte termijn zes weken laten onderzoeken. Zo kunnen bij haar op onaangekondige momenten (zelfs 's nachts) dopingtests worden afgenomen en zullen de wetenschappers haar bloedwaarden nauwlettend volgen en vergelijken met de 95 bloedstalen die de afgelopen jaren bij de Duitse schaatsster zijn afgenomen.

NADA

Het NADA heeft aangekondigd het concept te bestuderen, alvorens te besluiten om wel of niet aan dit onderzoek mee te doen.

Pechstein werd deze zomer door de internationale schaatsunie ISU voor twee jaar geschorst vanwege abnormale bloedwaarden.

Ze vecht die straf aan bij het internationaal sporttribunaal CAS. Met dit onafhankelijk onderzoek hoopt ze haar onschuld te kunnen bewijzen.