BERLIJN - Bram Som heeft zich bij de wereldkampioenschappen atletiek in Berlijn gekwalificeerd voor de halve finales van de 800 meter.

De regerend Europees kampioen liep donderdagochtend in de zevende en laatste serie naar de tweede plaats in 1.46,33.

De eerste drie plaatsten zich automatisch voor de volgende ronde. De halve finales zijn vrijdagavond.

Som had 800 meter controle over de race. Een gevoel dat hij de laatste jaren, waarin hij geteisterd werd door blessures, niet meer had gehad.

Na 500 meter nestelde de 29-jarige Nederlander zich op kop. Dat hij in vorm is, bewees Som in het laatste deel. Op het moment dat de concurrentie dichterbij kroop, kon hij versnellen. De Keniaan Jackson Kivuva mocht de serie winnen, de tweede plaats was voldoende.

Zelfverzekerd

''Vrijdag zullen ze toch rekening met me moeten houden'', klonk het na de race zelfverzekerd. Zijn strategie om van de start de wedstrijd te bepalen, slaagde volledig.

''Er zaten toch vier jongens bij om in de gaten te houden. Het is nu zaak goed te herstellen. Ik pak straks de fiets op de rollerbank, even een ijsbad en massage en dan slapen."

"Dit was in elk geval een heel goede race.'' Som ging met de vijfde tijd over naar de halve eindstrijd, die uit drie series bestaat.