VALENCIA - Bijtanken tijdens de race is vanaf 2010 verboden in de Formule 1. De FIA gaf donderdag voorafgaand aan de Grote Prijs van Europa uitleg over het technische en sportieve reglement in 2010.

Door deze beslissing zullen de fabrikanten grotere tanks in de auto's moeten plaatsen.

Het verbod op tanken tijdens de pitstops zat er al een tijdje aan te komen. Door de dreigende splitsing van de FOTA-teams stond het besluit lang op losse schroeven. Nu is het dus definitief.

Grootte

De teams zijn al weer begonnen met de ontwikkeling van de wagens voor het volgende seizoen. Daarbij is de grootte van de benzinetank een belangrijk gegeven.

Eerder werd al bekend dat het deelnemersveld volgend jaar uitgebreid gaat worden tot 26 auto's. De kwalificatie gaat wederom veranderen.

Kwalificatiesysteem

Na de eerste kwalificatieronde vallen de acht langzaamste coureurs af. Ronde twee is voor nog eens acht coureurs het eindstation. In de derde en laatste kwalificatieronde strijden tien auto's om de felbegeerde poleposition.

Het puntensysteem blijft hetzelfde. Formule 1-baas Bernie Ecclestone zou de titel graag toekennen aan de coureur met de meeste zeges, maar dat voorstel is opnieuw verworpen. Ook in 2010 is de wereldkampioen de coureur met de meeste punten.